6 травня 2020
1576
ланцюжок поставок
rating-stars Рейтинг 5
-->

Епідемія коронавірусу показала, що навіть найбільші світові компанії не були готові до виходу з ладу ключових виробників Китаю. Багато бізнесів просто збанкрутували, навіть маючи штат кризових менеджерів. Це говорить про те, що в найближчому часі глобальна логістика та схеми ланцюжка поставок будуть кардинально змінюватися.

На сьогодні, якщо ланцюжок поставок вашого бізнесу налаштований неефективно, вижити в умовах конкуренції практично нереально. Ми зібрали 6 пунктів управління ланцюжком поставок, які завдають шкоди підприємцям.

Чому ланцюжок поставок важливий?

Ефективний і надійний ланцюжок поставок товарів з Китаю завжди був ключем до успіху в багатьох різних секторах. Однак через зростання конкуренції за складські та вантажні приміщення, а також через брак робочої сили сьогоднішнє бізнес-середовище стає все більш конкурентоспроможним. Це залишає мало місця для помилок. Незважаючи на це, багато проблем ланцюжка поставок надзвичайно складно визначити і вирішити.

Ось чому підприємства повинні аналізувати ланцюжок поставок, щоб краще зрозуміти, які чинники можуть вплинути на прибуток. При складанні планів для нового бізнесу або усунення існуючих проблем важливо активно вирішувати проблеми, перш ніж вони вийдуть з-під контролю.

Ми підібрали шість загальних проблем управління ланцюгами поставок, що можуть створити серйозні проблеми для будь-якого бізнесу. Гарна новина полягає в тому, що жодна з них не є глобальною, але для їх вирішення потрібно розумне застосування ресурсів, і першим кроком в цьому процесі є їх виявлення та націлювання.

Розрахуй
доставку з Китаю ОНЛАЙН
Отримайте розрахунок вартості доставки з Китаю в кілька кліків.
Прицінюйтеся, не чекаючи розрахунку менеджера.
Виконати розрахунок
calculator

Відсутність інвентаризації

Коли ланцюжок поставок не дає зацікавленим сторонам чіткого уявлення про те, що знаходиться на складі, а чого немає, він не виконує одну з ключових функцій.

Відсутність на складі товарів і надлишки можуть створювати великий дисбаланс, який знижує продуктивність ланцюжка поставок. Тому для бізнесу дуже важливо активно вирішувати ці проблеми.

Передові програмні продукти можуть допомогти бізнесу впоратися з проблемами складування, і багато з них інтегруються з системами інвентаризації, такими як сканери штрих-коду і RFID. Крім того, нові хмарні опції для цих програмних систем дозволили знизити їх початкові витрати і вартість підтримки ПО. На сьогодні є безліч варіантів, доступні за різними цінами.

Відсутність гнучкості операції з доставки з Китаю

Погода не завжди буде сонячною, рух вантажів іноді дає збій й затримки, не кажучи вже про людський фактор.

Коли відбуваються непередбачені події, ланцюжок поставок має реагувати, не створюючи серйозного порушення для графіка доставки з Китаю. Більш того, сам попит і пропозиція часто схильні до коливань, тому ланцюжок поставок повинен бути вибудуваний так, щоб за будь-яких умов не зашкодити бізнесу.

Побудова гнучкою ланцюжка поставок — складний процес, вимагає серйозного підходу або наявності фахівців. Крім того, для розвитку хороших відносин з широкою мережею постачальників і перевізників потрібен час, а також керівництво, яке розуміє важливість процесів спільного планування.

Односторонній план часто є провальним, тому компанії, які домоглися найбільшого успіху в ланцюжку поставок, як правило, здатні розвивати безперешкодне співпрацю вгору і вниз по ланцюжку поставок.

supply chain2

Нераціональне використання ресурсів

Від неоптимального розташування складу до неефективних методів маршрутизації, використання ресурсів може бути великою проблемою в логістиці. І коштувати дорого. Багато підприємств не розуміють, що вони могли б використовувати свої вже існуючі можливості ефективніше, ніж зараз, що призводить до витрат і невикористаних можливостей.

Щоб спланувати ресурси, багато компаній вже почали впроваджувати спеціальні системи Enterprise resource planning (ERP). Об'єднуючи декілька потоків даних в єдину гнучку платформу, програмне забезпечення ERP для розподілу і виробництва забезпечує цілісну картину стану ланцюжка поставок компанії.

Для підприємств, які впроваджують ПО на подобі різних варіацій ERP для вирішення проблеми використання ресурсів, функції звітності є ключовою областю, оскільки вони показують всю інформацію про використання ресурсів.

Застаріле обладнання

У такій капіталомісткої галузі, як логістика, багато компаній будуть чекати до останньої хвилини, щоб замінити дороге устаткування. Це, з одного боку, логічно. Зрештою, заміна або модернізація транспорту не дешеві. Проте, застаріле обладнання вже формує витрати: збільшення витрат на матеріали, зниження ефективності і потенційні проблеми безпеки.

Хоча деякі підприємства стикаються з проблемою одночасної заміни всього свого застарілого обладнання, важливо проводити періодичні технологічні перевірки і визначати, що необхідно замінити. Це може бути що завгодно — від автопарків до застарілих систем ERP, які були витіснені хмарними моделями.

supply chain3

Неефективність логістики

Логістика завжди була одним з найскладніших елементів ланцюжка поставок, і її важливість зростає. Все в умовах розширення кількості портів, аеропортів і складів.

Компанії, які не можуть задовольнити свої потреби в перевезеннях до складів і дистрибуції в магазинах, навряд чи матимуть успіх на орієнтованих на клієнта ринках, таких як роздрібна торгівля електронною комерцією. Хороший приклад — гігант галузі, Amazon, такі компанії пропонують все більш конкурентоспроможні варіанти доставки.

Для розробки надійних логістичних рішень необхідно приділяти особливу увагу задоволеності клієнтів і інтегрованим зв'язкам ланцюжка поставок.

Мінімізація точок дотику, розширення розподільних мереж і встановлення надійних робочих процедур — все це загальні області для поліпшення в логістиці до клієнта.

На сьогоднішній день все активніше розвивається система кур'єрської доставки, особливо після карантину. Хоча ще рік тому, багато підприємців не думали, що саме цей вид доставки буде не те, що популярний, необхідний. Тому також важливо проводити прогностичну аналітику, щоб розуміти тренди найближчого майбутнього та бути готовим адаптуватися.

Міжнародні зв'язки

Сьогоднішній ланцюжок поставок часто є глобальним процесом, а вихід на міжнародний рівень багаторазово збільшує складність логістичної операції. Митні протоколи, складні нормативні акти і політична нестабільність в різних країнах ускладнюють міжнародну торгівлю. Усунення цих перешкод є великою проблемою для підприємств, що прагнуть вийти на міжнародну арену, і занадто часто це закінчується уповільненням зростання і невдалими планами.

Глобальний ланцюжок поставок виглядає зовсім інакше, ніж 10 років тому, і не демонструє ознак уповільнення її швидкого розвитку. Зосередження уваги на цих підсумкових проблемах, однак, може допомогти підприємствам підтримувати плавний ланцюжок поставок, який сприяє зростанню і забезпечує надійну роботу на всіх ринках.

Створення міжнародних логістичних зв'язків може зайняти багато часу і зусиль, але віддача швидко окупається, коли приходить час розширюватися. І, природно, не у кожного бізнесу буде можливість створити справжню міжнародну мережу. Тому для тих, хто не має такої можливості, важливо працювати з логістичними компаніями, які дійсно володію такими опціями і досвідом.

Залишайте заявку на нашому сайті для отримання повної консультації по доставці товарів з Китаю в Україну.

Підпишіться на розсилки,

щоб ми ділилися з Вами вигідними пропозиціями, останніми новинами та корисними порадами щодо ведення бізнесу з Китаєм