5 травня 2020
2183
карго-фрахт
rating-stars Рейтинг 5
-->

Поняття карго і фрахту може заплутати тих, хто працює із транспортною галуззю. Хоча обидва терміни мають схожі значення і тісно пов'язані з перевезенням товарів, різниця дійсно існує.

В чому полягає принципова різниця між карго і фрахтом і як їх використовують в логістиці? Ми зібрали кілька фактів, які усунуть всі ваші сумніви щодо цих умов доставки з Китаю.

Якщо говорити про визначення термінів карго і фрахту, то різниця полягає в декількох аспектах починаючи з назви. Ви помітите, що тип транспорту, який вони передбачають, відрізняється, а також тип товарів, з якими вони пов'язані.

Проте, навіть ті, хто має багаторічний досвід в бізнесі по доставці з Китаю, продовжують використовувати ці терміни взаємозамінно.

У чому суть фрахту?

Фрахт має досить широкий спектр значень і часто використовується в транспортній і торговельній галузях. Термін відноситься тільки до комерційних товарів, що може бути одним з принципових відмінностей в порівнянні з терміном карго.

Як правило, фрахт пов'язаний з обсягами товарів, що перевозяться автомобільним або залізничним транспортом. Багато логісти використовують терміни «фрахтова машина» або «фрахтовий поїзд», що, по суті, вірно. Однак термін «фрахт» має ще кілька значень, і саме тут починаються проблеми сприйняття різниці між фрахтом і карго перевезеннями.

А саме, фрахт може використовуватися практично для будь-якого комерційного вантажу, що перевозиться поїздом, вантажівкою, літаком або кораблем. Листи є єдиним видом вантажу, який не належить до цієї групи.

Дуже часто в транспортній галузі термін «фрахт» використовується для позначення плати за транспортні послуги (з додаванням слова «тариф»).

cargo freight2

До чого конкретно відноситься карго?

В системі міжнародних вантажоперевезень, поняття карго означає компанію, яка займається комплексним перевезенням і доставкою товарів, а також їх митним оформленням.

Використовуваний спеціально тільки для товарів, термін карго не включає оплату або гроші, що стягуються за перевезення товарів. Це означає, що будь-який товар, що перевозиться можна назвати карго. Великі вантажні контейнери, які зазвичай використовуються для перевезення вантажів, теж називаються карго. Поштові послуги для перевезення посилок, можуть також називатися карго. Будь-який предмет для споживання, який перевозиться, може називатися карго.

cargo freight3

У чому різниця між карго і фрахтом?

Основна відмінність між використанням слів «карго» і «фрахт» полягає в тому, що будь-які збори, що стягуються транспортним перевізником, часто називають зборами за фрахт.

З іншого боку, карго не відноситься до списаних грошей, а тільки до товарів. Іноді слово «фрахт» може використовуватися не тільки для опису товарів, але також може бути і процесом транспортування товарів.

Карго — це зазвичай товари, що перевозяться великими транспортними засобами, такими як вантажні судна і літаки. У той час як фрахт — це зазвичай товари, що перевозяться невеликими транспортними засобами, такими як вантажні автомобілі.

Обидва терміни використовуються для імпортованих і експортованих товарів. Відмінності між цими двома термінами в наш час стали менше, але спочатку карго відносився виключно до товарів, що перевозяться морським або повітряним транспортом, тоді як фрахт використовувався виключно для товарів, що перевозяться автомобільним або залізничним транспортом.

Підпишіться на розсилки,

щоб ми ділилися з Вами вигідними пропозиціями, останніми новинами та корисними порадами щодо ведення бізнесу з Китаєм