14 травня 2020
1495
rozumni-konteinery
rating-stars Рейтинг 5
-->

Уявіть, що за вашим вантажем можна стежити в режимі реального часу, поки він знаходиться у контейнері. Нова розробка французького стартапу пропонує великі можливості для розвитку логістичної галузі.

У минулому році данська компанія-перевізник AP Moller-Maersk інвестувала в невелику компанію Traxens, яка надає дані і послуги для галузі ланцюжка поставок.

У чому суть смарт-контейнерів?

Заснована у 2012 році, Traxens розробляє інтелектуальні контейнерні продукти і послуги для галузі вантажної логістики і створила смарт-систему моніторингу та координації контейнерів. Maersk також вже замовила до 50 тис. пристроїв Traxens. На сьогоднішній день Traxens вже обладнали близько 6 тис. транспортних контейнерів. Такі технології увійдуть в усі аспекти ланцюжка поставок і сприятимуть більш активному прийняттю рішень в логістиці.

Хоча на сьогодні існує безліч різних варіантів смарт-контейнерів, глобальних стандартів для послідовного і мультимодального збору масиву даних, які вони генерують, не існує.

Проект «Розумні контейнери BRS», запущений у жовтні 2017 року, спрямований на забезпечення чітких глобальних стандартів для обміну даними і забезпечення взаємодії та простої інтеграції в різні системи логістики. Дані будуть створюватися один раз і використовуватися декількома зацікавленими сторонами, платформами і системами.

Ці нові стандарти стануть основою для розробки API, запровадивши технології в кожен аспект ланцюжка поставок і надавши потужні та інноваційні інструменти. Створення чітких, однозначних стандартів обміну повідомленнями розкриє подальший потенціал поліпшених даних.

Смарт-контейнери оснащені спеціальним сенсорним обладнанням, яке дозволяє фіксувати показники в окремо взятому контейнері.

Основні функції сенсорних пристроїв:

  • Визначення геолокації
  • Фіксування ударів
  • Відкриття дверей
  • Температура і вологість

smart container2

Навіщо логістиці смарт-контейнери?

Великі судноплавні компанії вже почали масово інвестувати в обладнання для смарт-контейнерів. На це є кілька причин:

Відстеження в режимі реального часу

Судноплавні компанії можуть більш точно відслідковувати стан і рух контейнерів.

Традиційний режим container track має великий гістерезис. Оновлення змін статусу руху, таких як відвантаження і розвантаження контейнера, становить не менше 8 годин або більше після фактичного переміщення контейнера.

З новою технологією смарт-контейнерів оновлення статусу руху має бути близьким до реального часу. Це дозволить клієнтам швидше і більш повно зрозуміти статус доставки власних контейнерів і допоможе транспортним компаніям поліпшити якість обслуговування клієнтів.

smart container3

Перестрахування ризиків

Судноплавні компанії збираються використовувати смарт-контейнери, щоб уникнути певних потенційних ризиків.

Контейнери з обладнанням Traxens мають такі функції, як виявлення удару, відкриття дверей і моніторинг коливань температури та вологості.

З смарт-контейнерами транспортні компанії можуть бути проінформовані про стан контейнерів в режимі реального часу, таких як температура і вологість всередині контейнерів.

У разі відхилення від норми (такого як раптове підвищення температури рефрижераторного контейнера або підвищення вологості сухого контейнера), транспортна компанія може вжити заходів для мінімізації втрат вантажу в контейнері. Наприклад, якщо виявлено, що температура рефрижератора підвищується, можна своєчасно зв'язатися з персоналом на судні, щоб швидко відреагувати на проблему.

Аналіз ринку споживачів

Судноплавні компанії використовують смарт-контейнери для збору інформації для прийняття ділових рішень.

Коли клієнт замовляє порожній смарт-контейнер для завантаження, компанія-перевізник дізнається про розподіл товару, асортимент товару, обсяг товару і т. д. Ця інформація, в поєднанні з іншими даними, формує дуже практичний бізнес-аналіз і статистичні матеріали, які будуть направляти і допомагати точному маркетингу судноплавної компанії.

Ці дані раніше доводилося збирати вручну, але тепер технологія смарт-контейнерів може зняти більшу частину навантаження, знижуючи витрати на робочу силу для судноплавних компаній.

Покращення якості доставки

Функції смарт-контейнерів постійно розвиваються, запобігаючи безлічі нещасних випадків на судах. Наприклад, останнім часом аварії з пожежами в контейнерах часто відбуваються через навмисне незаявлення небезпечних вантажів.

Якщо смарт-контейнер може автоматично визначити статус і фактичний тип товарів всередині і порівняти ці дані з документами, які декларують товари, що імовірно знаходяться всередині, таких трагедій цілком можна запобігти.

Підпишіться на розсилки,

щоб ми ділилися з Вами вигідними пропозиціями, останніми новинами та корисними порадами щодо ведення бізнесу з Китаєм