15 березня 2021
895
НОВІ ВИКЛИКИ ІМПОРТЕРАМ
rating-stars Рейтинг 5
-->

Всі експерти прогнозують зростання цін на імпортні товари в Україні, що поставляються з Китаю по морю, однією з головних причин, звичайно, є п’ятикратне зростання ставок фрахту, в порівнянні з минулим роком, але глобальна переорієнтація світового ринку вплинула не тільки на транспортну галузь.

Вже з кінця 2020 року виробники по всій Південно-Східній Азії зіткнулися з новими стрибками цін на вихідні матеріали і сировину.

Світ увійшов в епоху тотального дефіциту сировини і комплектуючих, який був викликаний порушенням логістики, підвищенням курсу юаня, внаслідок пандемії і карантинних заходів.

Так в лютому 2021 року ціна на мідь та інші кольорові метали зросла більш ніж на 20% і перевищила 9400 доларів за тонну, досягнувши нового 10-річного максимуму.

Крім міді, стрімко зростають ціни і на іншу сировину, яка є основою для виробництва багатьох готових продуктів. Станом на лютий 2021 року вартість паперу виросла на 10%, бавовни - на 17%, сталі - на 20%, ПВХ - на 23%, і електронних компонентів майже - на 30%.

Значне зростання вартості сировини і матеріалів ставить під удар одну галузь за одною. Так, стрімке підвищення цін на кольорові метали (зокрема, мідь, алюміній), зменшує прибуток виробників кондиціонерів і знижує можливості для ефективного інвестування в розвиток виробництва і розробку нових моделей. Таку ж картину спостерігаємо в інших галузях.

Як повідомляють аналітики Deutsche Industriebank, ціни на сировину зросли приблизно на 10,5% по всьому світу, але в основному в Країнах ПСА: Китаї, Індії, В'єтнамі, Малайзії.

import fia1

 Що роблять фабрики для зниження своїх ризиків?

* Підвищують ціну FOB на продукцію

* Збільшують запаси витратних і сировинних матеріалів

* Купують ф'ючерси на сировину

* Використовують дешевшу сировину (що в кінцевому підсумку позначиться на якості продукції)

* Затягують терміни виробництва (в очікуванні черги за більш дешевою сировиною)

Що рекомендує Фіалан імпортерам?

Не дивлячись на те, що в даній ситуації немає ідеальних рішень, Фіалан рекомендує нашим клієнтам такі заходи пом'якшення ризиків:

  1. Розміщуйте замовлення на продукцію у надійних постачальників.
  2. Приділяйте особливу увагу якості товарів в останніх і майбутніх поставках.
  3. Підписуйте контракти з постачальниками, де особливу увагу приділіть пунктам якості товару.
  4. При підписанні нового довгострокового контракту, враховуйте плаваючу ціну замість фіксованої. Якщо ситуація буде поліпшуватися, вартість готової продукції може включати певний відсоток, в залежності від вартості сировини. (Можна включити цей пункт в контракт).
  5. Обов'язково перевіряйте відвантаження партії, адже саме в період таких коливань ваш постійний постачальник може заощадити на сировину і випустити продукцію неналежної якості, намагаючись залишити вам колишню ціну контракту.
  6. Настійно рекомендуємо, при вартості контракту більш 20 000 дол, звернутись за допомогою до  професіоналів в укладанні контрактів і перевірці якості продукції, що відвантажується, особливо це актуально в період, коли Китай закритий для ділових поїздок і особистої присутності.

Fialan c 2004 року забезпечує своїх клієнтів якісним сервісом по супроводу міжнародних угод. Якщо вам необхідна допомога в пошуку постачальників, управлінні якістю товару і юридичному супроводі Китаї, Індії, В'єтнамі, Бангладеші, Малайзії або Таїланді, звертайтесь за телефоном: 0442233232 - ми будемо раді вам допомогти.

Партнер Fialan, Дмитрук Тетяна.

Підпишіться на розсилки,

щоб ми ділилися з Вами вигідними пропозиціями, останніми новинами та корисними порадами щодо ведення бізнесу з Китаєм