12 березня 2021
2147
rating-stars Рейтинг 5
-->

Коментарі дає фахівець департаменту супроводу проектів компанії Fialan -Забашта Анастасія

Як підготувати ідеальний запит в логістичну компанію?

Кожен день в FIALAN надходить безліч найрізноманітніших запитів щодо організації бізнесу з Китаєм. Хтось тільки починає свої перші кроки в цій сфері і просить описати / пояснити / уточнити всі деталі від «А до Я». Хтось повністю розвиває свій бізнес систематичними поставками і оновленням товарів з Китаю. Хтось розширює своє виробництво і знаходиться в пошуку надійних партнерів, починаючи від постачальника і закінчуючи вибором логістичної компанії. Але топ-запитів складається з розрахунку вартості логістики з Китаю.

Так як сформувати свій запит таким чином, щоб комерційна пропозиція була коректною, максимально точною, прозорою і повністю закривала всі Ваші потреби щодо поставки з Китаю?

Щоб описати всі необхідні нюанси, мені хотілося б звернути увагу на питання, які найчастіше виникають у більшості клієнтів перед прорахунком вартості логістики. Зазвичай вони звучать так, наприклад: «Скільки коштує доставити кілограм товарів господарської групи?» або «Яка у Вас ціна за куб в морі?» або ж «яка вартість доставки авіа, електроніка?». Всі ці питання мають місце бути, але знаходяться на самій верхівці айсберга. Тому, щоб надати Вам справедливий, прозорий тариф, менеджери компанії FIALAN запитують таку інформацію:

1) Характеристики і повний опис товару.

Чому це так важливо? Будь-який вантаж, який ми беремо в роботу проходить митне оформлення і, щоб коректно оформити всю супровідну документацію, і швидко, і безпроблемно пройти митне оформлення в країні отримання, нам необхідно знати, який товар ми вантажимо в свій збірний контейнер. При оформленні будь-якого вантажу ми проводимо його митне очищення, яке включає в себе оплату мита і податку на додану вартість. У різних категорій товарів різні умови ввезення, і відповідно платежі, тобто, наприклад, неможливо розмитнити пластикову або скляну тару по одному митному коду, або товари з батареями оформити як дерев'яні стільці. Тому, щоб коректно підібрати код, за яким ми будемо проводити митне очищення нам необхідно знати повний детальний опис товару, матеріали виготовлення, наявність акумуляторів, торгових марок і брендів, сферу використання.

2) Об'ємно-вагові характеристики:

  • Фактична вага - вага, яка визначається при зважуванні вантажу, а саме вага брутто, тобто вага з тарою і упаковкою в кг.
  • Обсяг вантажу в м3.

При підготовці комерційної пропозиції менеджери компанії FIALAN для своїх клієнтів фіксують формулу перерахунку вантажу по вазі і об'єму. Від ваги Вашого вантажу залежить вартість оплати митного оформлення, а від обсягу вантажу залежить вартість фрахту від порту до порту. Таким чином, Ви завжди можете самостійно перерахувати собівартість поставки при зміні об'ємно-вагових характеристик і бути впевненим, що Ваш тариф справедливий і прозорий.

3) Умови відправки постачальника.

Багато клієнтів часто не звертають уваги на таку важливу деталь, як умови поставки товарів. Найчастіше, китайські виробники працюють на наступних умовах:

  • EXW, тобто відвантаження зі складу відправника. Виглядає це наступним

чином: Ви купуєте товар в Китаї, компанія FIALAN організовує забір вантажу зі складу продавця / виробника до себе на склад консолідації, потім оформляє всю необхідну для вивезення вантажу експортну документацію і організовує подальше постачання в Україну.

Відвантаження на умовах EXW відбувається найчастіше тоді, коли у постачальника відсутня ліцензія на експорт, і відповідно він може продавати свій товар тільки всередині країни. Це призводить до додаткових витрат на законний вивіз вантажу з території Китаю.

Таким чином, до додаткових платежів відносяться:

- доставка по Китаю від постачальника до складу FIALAN, (може бути розрахована детально після надання адреси фактичного місцезнаходження постачальника);

- затаможка вантажу.

  • FOB умови припускають оплату доставки по Китаю, а також всіх

портових зборів продавцем товару.

4) Дату оплати і готовності товару.

Здавалося б, яким чином дана інформація може внести свій вклад в підготовку комерційної пропозиції? Але ні для кого не секрет, що ставки на фрахт морського контейнера змінюються кожні два тижні, а на авіаперевезення оновлюються раз в 7 днів. Тому, щоб прорахунок був максимально коректний, логісту необхідно розуміти точну дату готовності товару до відправлення, наприклад це буде завтра, або ж потрібно чекати ще 30-ти денний термін виробництва. Якщо ж Ви вперше працюєте з Китаєм і поки не орієнтуєтеся в ціноутворенні послуги з постачання вантажу, наші менеджери підготують для Вас комерційну пропозицію на день розрахунку і тоді Ви зможете з мінімальною похибкою розрахувати для себе повну вартість всього проекту. А для максимальної зручності, ми розробили для Вас мобільний додаток, завдяки якому Ви можете самостійно розрахувати вартість логістики з мінімальною похибкою.

5) Тип поставки.

Залежно від виділеного часу на реалізацію проекту, запланованого бюджету на доставку і від кінцевої потреби, організувати логістику можливо трьома способами:

  • Морське перевезення, терміном до 55 днів, перевага якої в низькій вартості і універсальності для всіх типів вантажів;
  • Залізничні перевезення, терміном до 35 днів і користується попитом для поставки великогабаритних, важких і об'ємних вантажів;
  • Авіа поставка терміном до 14 днів, яка буде оптимальною для трендових товарів і вантажів з високою маржинальністю.

Таким чином, підсумкове пропозиція буде залежати безпосередньо від обраного Вами способу доставки.

Тому, підводячи підсумки вищевикладеного, хочеться відзначити, що логістика - це дуже багатогранний процес, який залежить від безлічі факторів. У свою чергу компанія FIALAN гарантує, що заздалегідь домовляється про умови формування тарифів, про будь-які додаткові витрати, а також можливості оптимізувати Ваші витрати і обмежити Вас від додаткових прихованих платежів. А для цього нам необхідно не багато: пару хвилин Вашого часу та інформація про Ваш вантаж.

Підпишіться на розсилки,

щоб ми ділилися з Вами вигідними пропозиціями, останніми новинами та корисними порадами щодо ведення бізнесу з Китаєм