3 березня 2020
2347
rating-stars Рейтинг 5
-->

Офіційно промислове виробництво в Китаї відновило роботу з 14 лютого через епідемію коронавірусу. При цьому, численні фабрики тільки починають відновлювати режим. Кожне підприємство по-своєму.

Яка ситуація на китайському виробництві?

Промислові заводи поступово відновлюють замовлення і починають готувати нові партії. При цьому, безліч співробітників все ще не можуть повернуться на робочі місця через карантин. Така ситуація склалася в окремих населених пунктах, куди робітники їхали на новорічні канікули.

Частина з них поки що не мають можливості вийти на роботу. Все це призвело до того, що на китайських підприємствах не вистачає робочої сили.

Однозначно, що через брак робочих рук всі нові замовлення будуть стояти в черзі. Китайські виробники при цьому будуть ранжувати чергу максимально вигідніше для себе. Адже так можна швидше заробити.

Як черга вплине на поставки товарів з Китаю?

Очевидно, що на виробництві виникне затримка з виконанням замовлень. До епідемії заявлені терміни випуску товару певного обсягу становили 10-20 днів. Сьогодні ж цей період може збільшитися вдвічі. І ті заводи, які планували випуск на кінець лютого — початок березня, перенесли терміни на середину місяця. Ці дати ще можуть зміщуватися.

В силу того, що зараз дуже багато підприємців розміщують замовлення і хочуть потрапити в чергу одними з перших, конкуренція буде зростати. Причому формувати її будуть саме замовники. Тут буде мати значення — хто платить або замовить більше. Однозначно, що така конкуренція триватиме якийсь час.

Що може вплинути на позицію в черзі замовника?

  1. Вартість товару. Якщо замовник запропонує вищу вартість від тієї, яка є у постачальника.
  2. Обсяг замовлення. Якщо у вас невелике замовлення, вважайте, що будете перебувати в кінці черги. Власники таких партій можуть або дочекатися своєї черги, або спробувати переконати замовника відправити вантаж. Наприклад, якщо загальна партія 20 м3, можна заявити, що спочатку буде відвантажено лише 10 м3. Не варто обманювати постачальника, оскільки відновити відносини буде дуже складно.
  3. Контроль якості товару — головне

На що слід звернути увагу?

У будь-якому випадку, постачальники для прискорення випуску товару можуть передавати замовлення дрібнішим фабрикам, щоб прискорити виробництво. Тобто, умовно, не будуть стежити за їх якістю. Також можуть використовувати інші матеріали і замінювати на більш неякісні. Є висока ймовірність того, що в цей період буде дуже багато спроб злити на ринок велику кількість неліквідних товарів або сировини нижчої якості.

Припустимо, фабрика виробляє протикрадіжні бірки, основним елементом якої є — пластик. Заводи, що виробляють сировину, також будуть працювати з перебоями. Тут можуть початися махінації з боку постачальників сировини, які спробують поставити продукцію нижчої якості, якщо вона залежалася. Тому дуже важливо стежити за якістю і не шкодувати коштів на додатковий контроль в Китаї. Зливатимуть багато неліквіду або прискорювати процес виробництва.

Що потрібно робити? Необхідно укладати договір і прописувати якомога більше технічних характеристик товару і в обов'язковому порядку робити контроль готової продукції. Зараз це актуально як ніколи.

 

Автори:

CEO Fialan, Guangzhou, Роман Кривошеєв

CMO Fialan, Георгій Губський

Підпишіться на розсилки,

щоб ми ділилися з Вами вигідними пропозиціями, останніми новинами та корисними порадами щодо ведення бізнесу з Китаєм