28 грудня 2019
20670
rating-stars Рейтинг 5
-->

«Delivered Duty Paid» (DDP) умови поставки згідно з правилами системи Інкотермс-2010 мають на увазі передачу товару в розпорядження покупця в призначеному місці, з оплатою продавцем всіх ризиків по його доставці. До них відносяться: ризики під час транспортування до місця призначення, митні витрати на вивезення та ввезення, різні збори організації експорту з однієї країни і імпорту в іншу, податки.

Особливості умов поставки DDP Інкотермс

Сторонам слід якомога детальніше узгодити пункт і визначити місце призначення доставки товару, оформити договір на перевезення, щоб уникнути суперечок при оплаті витрат. У разі необхідності виконання розвантажувальних робіт з транспортного засобу (згідно з договором), постачальник не має права пред'являти вимоги покупцеві по відшкодуванню цих витрат, якщо це не погоджено обома сторонами.

При перевезенні товару без мита, використовується будь-який вид транспорту, при необхідності вони можуть комбінуватися. Перевізник бере на себе відповідальність організувати самостійно або із залученням інших сторін переміщення вантажу залізничним, автомобільним транспортом, повітряним, морським або водним шляхом, а також їх змішаної комбінацією.

Ступінь відповідальності

Максимальна відповідальність за DDP умов поставки покладається на продавця. Покупець може полегшити її, взявши на себе витрати по виплаті ПДВ або страхування покупки на своїй території, або в повному обсязі.

Учасникам здійснення операції не варто використовувати такі умови поставки, якщо продавець з якихось причин не має можливості врегулювати митні формальності при ввезенні продукції. У цьому положенні рекомендується покласти всі обов'язки на покупця і використовувати поставку на умовах DAP.

Обов'язки сторін

Инкотермс 2010 - DDP.

Зони відповідальності і обов'язків сторін при здійсненні угоди вказані у таблиці:

Продавець

Покупець

Загальні правила поставки товару споживачеві за договором реалізації продукції

Зобов'язаний надати покупцеві продукцію в затвердженій договором кількості.

Документи, що підтверджують відповідність товару (рахунок-фактура, електронний документ подібного змісту).

Виконує оплату поставленого товару за вказаною в договорі вартості.

Оформлення ліцензій

В обов'язки продавця входить отримання необхідних ліцензій, що стосуються імпортування чи експортування товару, оформити і сплатити всі митні процедури з транспортування або транзитного переміщення через сторонню територію.

При необхідності, враховуючи звернення продавця, надати за його рахунок допомогу в оформленні ліцензії або іншого юридичного документа імпорту продукції на свою територію.

Передача товару і перехід відповідальності

Зобов'язаний доставити продукцію у вказане місце в зазначені у договорі строки на будь-якому транспортному засобі. Всі витрати, у разі пошкодження товару до моменту передачі, лягають на плечі покупця.

Приймає вантаж, який прибув у вказане місце в межах встановленого терміну.

Перевірка і інспекція товару

Несе витрати по організації перевірки товару на відповідність необхідним характеристикам: кількість, якість, вагу, розміри.

Забезпечує упаковку з відповідним маркуванням.

За рахунок покупця проводиться огляд товару перед його завантаженням на транспортний засіб власника.

Розрахуй
доставку з Китаю ОНЛАЙН
Отримайте розрахунок вартості доставки з Китаю в кілька кліків.
Прицінюйтеся, не чекаючи розрахунку менеджера.
Виконати розрахунок
calculator

Оформлення договорів

Договірні зобов'язання надання якісного товару у власність споживача повинні бути узгоджені і детально розписані в документі. У разі необхідності скорегувати строки поставки або місце розвантаження, покупець за свій рахунок повинен надати цю інформацію продавцю. Договор на условиях DDP.

Договір перевезення продукції до узгодженого з покупцем місця призначення, оформляє продавець за свій рахунок. У разі, коли адреса призначення в місці поставки не прописана в договорі, він має право визначити його, виходячи зі своїх інтересів.

Всі витрати при здійсненні переміщення товару до споживача оплачує продавець. Зобов'язань по виконанню договору перевезення у покупця немає.

При укладанні договору на страхування товару, продавець оплачує витрати на його оформлення, більше ніякої відповідальності за його виконання обидві сторони не несуть. DDP Інкотермс 2010 не передбачає докладного опису обов'язків по цій послузі, сторони самостійно приймають рішення про те, хто буде виконувати зобов'язання і оплачувати витрати.

Відповідальність покупця після здійснення покупки

Всі ризики, пов'язані з можливою втратою товаром своїх якісних характеристик після його поставки, несе покупець. Такі ситуації виникають якщо:

  1. Покупець не сповістив постачальника про конкретний час і адресу передачі товару в рамках обумовленого терміну, якщо таку умову було зазначено в тексті договору.

  2. Не було надано сприяння на прохання продавця в оформленні документів на імпортне надходження товару в країну покупця.

  3. Покупець не прибув в узгоджений період на місце поставки товару. При терміновій поставці в договорі вказується час, після закінчення якого будуть нараховуватися покупцеві штрафи за простій транспорту.

  4. Розвантаження товару з використовуваного транспортного засобу в пункті реалізації не передбачене за рахунок коштів покупця.

Необхідною умовою при цьому способі вважається наявність відповідних документів, що підтверджують відповідність товару предмету договору. Укладення договору на таких умовах вважається вдалим для покупця, оскільки він отримує необхідну продукцію при найменших витратах для нього. Основним моментом є контроль над правильним оформленням необхідних документів та безпечної технікою розвантаження.

DDP Інкотермс умови поставки не вимагають завищеного рівня знань в області зовнішньоекономічних відносин та не містять прихованих небезпек або ризиків. Увагу слід приділити грамотному оформленню документів на імпорт та експорт з позиції обох сторін.