10 січня 2020
1325
rating-stars Рейтинг 5
-->

Як налагодити бізнес з Китаєм і швидко вийти в плюс? Розповідаємо детальніше в матеріалі.

Величезний асортимент китайської продукції: починаючи від текстилю, одягу, взуття, іграшок і закінчуючи промисловим, медичним обладнанням та електронікою — стали популярними нішами серед українських підприємців. Бізнес на товарах з Китаю відкрив нові можливості для стабільного зростання та примноження прибутку.

Вартість товарів народного споживання у Китаї на 30-60% дешевше, ніж аналогічного товару на вітчизняних ринках. Низька собівартість виробництва і відповідальний підхід китайців до праці дали значний поштовх розвитку китайської економіки в останнє десятиліття. Все це вивело країну на лідируючі позиції по постачанню товарів для всього світу.

Як почати бізнес з Китаєм з нуля?

Варто розуміти, що свій бізнес з Китаєм потребує капіталовкладень і прорахунку всіх ризиків. Товарний бізнес з Китаєм передбачає ряд нюансів, які варто врахувати:

  • Спочатку потрібно визначити товар, який Ви будете ввозити. Критерії відбору різні, але обов'язково слід оцінити прибутковість, обсяг попиту на цей товар і наявність конкурентів.

На даному етапі корисним буде такий досвід, як заочне відвідування виставки в Китаї. Це дасть можливість отримати в термін до 7-ми днів повну інформацію про ціни, якість продукції, контактах постачальників, представлених на тій чи іншій виставці. При цьому, організатори виставки перевіряють постачальників на надійність — шахраям туди не потрапити. Заочне відвідування дозволяє економити до $500 на атестації та інспекції підприємства при співробітництві з Китаєм.

  • Визначившись з товаром, необхідно дізнатися, хто його виробляє. Способи пошуку виробників відрізняються термінами виконання, вартістю, кількістю одержуваної інформації і широтою охоплення потенційних постачальників.

Також можна організувати бізнес-тур. За рахунок ціни перельоту і проживання він відрізняється високою вартістю, але дозволяє особисто поспілкуватися з потенційними постачальниками, оцінити якість товару, провести переговори та прийняти рішення про старт бізнесу з продажу товарів з Китаю безпосередньо.

  • На наступному етапі слід переконатися в тому, чи можна довіряти постачальнику. Якщо Ви отримали контакти постачальника, але не впевнені на 100% в його порядності, проведіть атестацію і інспекцію китайського підприємства. Це дозволить Вам перевірити реєстраційні дані, ліцензії і реальну наявність виробничих потужностей, організувати переговори з представниками фабрики.

Приклад звіту по атестації:

 

Приклад звіту інспекції підприємства:

 

  • Далі слід укласти контракт з китайським постачальником. Він повинен бути юридично грамотним, відповідати вимогам законодавства КНР щодо торгівлі товарами з Китаю, і детально описувати всі умови співпраці: виробництво і поставку, вартість, терміни, ризики, відповідальність сторін і т.п. У разі виникнення спірних ситуацій, контракт буде Вашим єдиним вагомим аргументом у суді.
  • Після завершення виробництва в Китаї необхідно перевірити і оформити готове замовлення перед відвантаженням. На цьому етапі важливо проінспектувати якість товару і його кількість відповідно до контракту. Постачальник може недовантажити або відправити неякісний продукт. Щоб уникнути «сюрпризів» при отриманні партії слід обов'язково проводити контроль якості і відвантаження.

Контроль якості потрібен як на етапі виробництва, так і на момент завантаження готового товару

analiz kachestva proizvedennoj produkcii

Приклад звіту контролю відвантаження:

 

  1. Вибираєте найбільш оптимальний спосіб доставки в Україну і відправляєте товар одним із способів — кораблем, авто, авіа або залізницею. При виборі логістичного шляху багато що залежить від виду вантажу, термінів і міста доставки. По прибуттю в країну, вантаж проходить митне очищення.
  2. Залишається забрати вантаж зі складу або скористатися послугами кур'єрських служб.

Заповнюйте форму на нашому сайті для того, щоб отримати повну консультацію з питань організації доставки товарів з Китаю.