10 червня 2020
1806
небезпечні вантажі
rating-stars Рейтинг 5
-->

Для різних типів вантажів потрібні різні способи транспортування. Ми зібрали декілька порад, які допоможуть з перевезенням небезпечних вантажів.

Небезпечні вантажі в логістиці визначаються як матеріали або предмети з притаманними їм небезпечними властивостями, які при неправильній упаковці і транспортуванні можуть представляти потенційну шкоду для здоров'я і благополуччя живих організмів і безпеки навколишнього середовища.

Небезпечними вантажами можуть бути тверді речовини, рідини або гази. Вони можуть бути гарячими або холодними, гострими або без запаху, прозорими або пофарбованими, а їх шкідливий вплив може бути від мінімального до смертельного. Сюди входять чисті хімічні речовини, суміші речовин, промислові товари або окремі вироби.

Небезпечні вантажі класифікуються і ідентифікуються відповідно до характером небезпеки, такий як легкозаймисті, отруйні, вибухові речовини і т. д.

З такою кількістю класів і підкласів доставка різних видів небезпечних вантажів по всьому світу може бути досить складною.

hazard cargo2

Важливо знати характеристику товару

Якщо ви займаєтеся перевезенням небезпечних матеріалів, вам вкрай важливо знати і розуміти їх склад, оскільки це безпосередньо залежить від можливих ризиків під час перевезення. Крім того, для різних категорій небезпечних вантажів існують свої норми транспортування.

Навіть на перший погляд нешкідливі продукти, такі як м'ячі для настільного тенісу, лак для нігтів, фарби і парфумерія, включені в список небезпечних матеріалів. Їх складові можуть бути вибухонебезпечними, роз'їдати метали або інші матеріали, що використовуються в логістиці.

Хороший приклад — доставка літієвих батарей з Китаю, оскільки з цією продукцією часто трапляються форс-мажорні ситуації. Необхідно розуміти різницю між літій-металевими і літій-іонними батареями, від цього залежить спосіб їх упаковки і транспортування. Зокрема, при упаковці продукції необхідно вказувати вміст літію, потужність батареї, масу і для якого саме обладнання призначені в супроводжуючих документах.

hazard cargo

Дотримуватися правил перевезення небезпечних вантажів

Перевезення небезпечних вантажів є строго регламентованим процесом, оскільки на всіх етапах перевезення і на всіх видах транспорту задіяні людські ресурси і майно.

Існує кілька обмежень і правил з транспортування небезпечних матеріалів, і вони сильно розрізняються в різних країнах і навіть в межах всередині країни.

Перевезення небезпечних матеріалів по морю регулюється Міжнародним морським кодексом по небезпечним вантажам — IMDG, який є міжнародно визнаним правилом безпечного перевезення небезпечних вантажів по морю. Кодекс IMDG призначений для захисту екіпажу судна, запобігання забруднення морського середовища небезпечними матеріалами і забезпечення безпечного транспортування. Кодекс містить рекомендації по термінології, пакуванню, маркуванню, розміщенню, обробці й аварійному реагуванні при перевезенні небезпечних вантажів морем.

Що стосується авіаперевезень, то узгоджені на міжнародному рівні правила перевезення небезпечних вантажів закріплюються Міжнародними правилами перевезення небезпечних вантажів Міжнародної асоціації повітряного транспорту (IATA).

Правила перевезення небезпечних вантажів — DGR, визнані світовими авіакомпаніями впродовж майже 60 років, і є найбільш повним, сучасним і зручним еталоном в галузі.

hazard cargo4

Дотримуватися протоколів упаковки

Хоча правильна упаковка необхідна для будь-якого вантажу щоб уникнути пошкоджень, для небезпечних вантажів вона пов'язана з додатковим ризиком через небезпечність вантажу.

Тому необхідно переконатися, що вантаж такої категорії упакований по всім нормам і стандартам. Причому, ретельну увагу варто приділити як виду пакувальних матеріалів, так і кріпленню в контейнерах. Якщо небезпечні матеріали і безпечні вантажі перевозяться в одному контейнері, все повинно бути щільно упаковано і закріплено для транспортування.

Комбіновані небезпечні вантажі, як правило, розміщують у легкодоступні місця, наприклад у дверей контейнера, щоб в разі надзвичайної ситуації швидко зреагувати.

Перевіряти якість упаковки небезпечних вантажів важливо, тому що деякі виробники можуть не дотримуватися всіх норм, щоб заощадити. Часто небезпечний вантаж не маркують. А це може не тільки закінчитися арештом партії на митниці, а й бути небезпечним для здоров’я працівників логістики.

Переконатися, що упаковка відповідає типу вантажу

Якщо товар доставляють у багаторазових контейнерах або коробках, варто додатково перевірити на наявність старих маркувань або бирок. Зазвичай, правильно промаркований небезпечний вантаж розміщують окремо, але, якщо позначення вказані неправильно він може потрапити до інших товарів.

На деякі небезпечні вантажі можуть впливати волога, конденсат або сонце, і важливо, щоб контейнер був повітро-і водонепроникний. Упаковка включає в себе належне маркування товару, внутрішній і зовнішній захист. Всі контейнери для небезпечних вантажів повинні мати відповідні ярлики. Ця етикетка повинна містити код IMDG/№ вантажу, щоб вказати категорію ризику, рівень небезпеки від вмісту контейнера.

Використовувати документацію для перевезення небезпечних матеріалів

Ймовірно, найбільш важливий аспект, який необхідно враховувати в ланцюжку поставок небезпечних матеріалів — документація.

Існує кілька видів документів, які повинні бути в наявності при перевезенні небезпечних вантажів, таких як MSDS, запит DG, пакувальний лист/декларація, картка TREM і багато інших в залежності від характеру товару, країни відвантаження і отримання, видів транспорту.

Висновок

Як видно з наведених вище деталей, перевезення небезпечних вантажів є вузькоспеціалізованим напрямком, і існують різні аспекти, які необхідно враховувати.

Кожен суб'єкт в ланцюжку повинен мати повне уявлення про доставку небезпечних матеріалів, про документації, необхідної для цього, вимоги до маркування і транспортування, а також про правила, яких необхідно дотримуватися.

Тому завжди краще призначити постачальника логістичних послуг або спеціаліста з небезпечних вантажів, які знають процес, процедури, вимоги до упаковки і документацію, необхідну для доставки небезпечних вантажів.

Залишайте заявку на нашому сайті для отримання докладної консультації з відправлення небезпечних вантажів з Китаю.