9 травня 2019
18631
rating-stars Рейтинг 5
-->

Alibaba - всесвітньо відомий веб-портал, який є найбільшою пошуковою системою в сфері інтернет-комерції.

 

Сервіс надає продавцям окремі торгові сторінки, на яких вони розміщують інформацію про себе і публікують фотографії реалізованих товарів, а також їх докладний опис, специфікації, умови покупки і доставки. Зацікавлені імпортери, в свою чергу, шукають на сайті Alibaba продукцію, яка відповідає їхнім критеріям, ознайомлюються з рейтингом продавців, відправляють запити на ціни і ведуть конструктивні переговори про постачання.

Важливо розуміти, що Alibaba - це не інтернет-магазин! Це спеціалізований віртуальний майданчик, на якому постачальники розміщують асортимент своїх товарів!

Працювати з сайтом гранично просто. Покроково це виглядає приблизно так:

  1. Користувач реєструється на сайті.
  2. Здійснює пошук необхідного товару.
  3. Уточнює інформацію щодо цін і умов, шляхом відправлення запиту продавцю.
  4. Укладає угоду після узгодження всіх нюансів.

На сайті Alibaba немає необхідності складати товар у кошик. Така опція тут просто відсутня. Оформлення покупки здійснюється за допомогою запитів постачальникам!

Якщо покупець не хоче займатися індивідуальним пошуком постачальника, він може розмістити своє замовлення у вигляді оголошення, безпосередньо, на сайті. В цьому випадку постачальники будуть відгукуватися на оголошення в вигляді рекомендацій та пропозицій.

Запрошуємо Вас більш детально ознайомитися з окремими аспектами організації даного процесу.

Пошук товару

Є кілька варіантів здійснення закупівель на порталі Алібаба. У першому випадку необхідно скористатися функцією пошуку, в другому - скласти індивідуальний запит покупця і чекати відгуку від постачальників.

Процес пошуку потрібного товару полягає в наступному:

  1. Заходимо на головну сторінку Alibaba
  2. Вводимо назву товару в рядок пошуку
  3. Натискаємо кнопку «Знайти»

як купувати на алібаба

Основні рекомендації по використанню пошуку

У разі, коли результат пошуку не відповідає запиту, необхідно скоротити кількість слів у пошуковому рядку. Наприклад, словосполучення «жіноча сумка зі шкіри» замінити на «жіноча сумка».

Також слід дотримуватися простих порад:

  • Не писати занадто точні або спеціалізовані запити, щось з розряду «Гарнітура Bluetooth Huawei Honor AM04S чорного кольору».
  • Здійснювати пошук одного найменування за один раз.
  • Щоб виключити зі списку результати з певним словом, потрібно використовувати знак мінуса перед цим словом. Наприклад, запит - power bank для iPhone виключить з пошуку результати, в яких є слово «power».
  • Не уточнювати в пошуковому запиті назву країни або окремого регіону, наприклад, «біжутерія Китай». Використовувати для цих цілей спеціальний фільтр в налаштуваннях пошуку.
  • Не писати в пошуку слова «продавець», «постачальник», «фабрика» і т.д., наприклад, «продавець косметики», «фабрика одягу».
  • Використовувати для точного пошуку лапки («»), наприклад, «чохол для телефону».
  • Якщо пошук не показав потрібного товару, слід прибрати лапки з запиту (наприклад, чохол для телефону).

Розміщення оголошення про покупку на додаток до самостійного пошуку по сайту, значно збільшує шанси знайти саме той товар, який буде повністю задовольняти запити покупця.

Конкретний запит на купівлю (який саме товар, на яких умовах) публікується на Alibaba безкоштовно і висвічується в розділі для постачальників.

Також сайт інформує покупців про трендові товарні позиції, які розміщені на головній сторінці ресурсу в дванадцяти категоріях. Відвідувач може ознайомитися з пропозиціями в будь-який час і зарядитися новими ідеями для бізнесу.

Вибір товару

Вводячи запити в пошуковий рядок, або ж здійснюючи пошук товару за категоріями, користувач, так чи інакше, опиняється на сторінці результатів пошуку.

Відображені товари розміщені на сайті зареєстрованими продавцями.

Слід пам'ятати, що Алібаба не провадить самостійну поставку оформлених товарів.

як замовити товар на Alibaba

У лівій частині екрана розміщені спеціальні фільтри, завдяки яким пошук необхідного товару може бути значно спрощений. Для цього потрібно встановити уточнюючі параметри кольору, розміру або країну походження продукції.

Рекомендується звузити розташування заводів і фабрик, специфіка яких цікавить покупця. Відзначено, що в провінції Гуандун (Китай) знаходяться найбільш професійні виробники.

Гуандун вважається провінцією, яка активно бере участь в міжнародній торгівлі. Тому її виробники на належному рівні пристосовуються до світових стандартів. Практично всі види споживчих товарів, що реалізуються на міжнародному рівні, доступні до покупки саме там.

Трохи нижче пошукового рядка і навігації сайту можна вибрати фільтр по постачальникам, який дає можливість впорядкувати з поточного списку продавців з необхідним статусом.

Позначення статусів постачальників:

  • Free Member: продавець здійснює свою діяльність через безкоштовний аккаунт. Оформляти замовлення у таких постачальників небезпечно!
  • Gold Supplier: постачальник надав сайту достовірні дані про себе в онлайн режимі. Однак безпечна угода не може бути гарантована на 100%. При цьому розглядати такого виробника як потенційного партнера можна.
  • Assessed Supplier: надійний і перевірений постачальник, який довів свою спроможність при особистій зустрічі з представником сайту Alibaba. В даному випадку були перевірені всі ліцензії та супровідні документи, здійснювалися відео і фото звіти. Вважається найбезпечнішим продавцем, у якого можна сміливо робити закупівлі.

Для того щоб детально ознайомитися з інформацією про конкретного виробника, слід зайти безпосередньо на його сторінку. Далі знайти вкладку Supplier Assessment Report-Cooperation. Тут представлена ??документація про компанію, звіти по її продукції. Особливу увагу слід приділити інформації про експорт та продуктивність постачальника в процентному співвідношенні (% експорту, куди саме і який %).

Покупці, що знаходяться за межами Китаю і не мають можливість вирушити туди особисто, повинні встановити всі три прапорця. Мінус таких маніпуляцій - значне зниження кількості актуальних результатів пошуку.

У тому випадку, коли імпортер може самостійно відвідати Китай або ж почати співпрацю з компанією Fialan (представництво знаходиться в провінції Гуандун, Гуанчжоу), можна розглядати роботу з будь-яким типом, але з обов'язковим контролем Fialan, або особистим відвідуванням заводу-виробника.

Крім цього, на сторінці пошуку з лівої сторони надана загальна інформація про продавця кожного товару. Тут вказані такі дані: юридична назва (ім'я), статус, кількість транзакцій за останній час і % відгуків на заявки.

Як замовити товар на Alibaba

Наприклад, на скріншоті ми бачимо товар «Універсальний GPS», ім'я його постачальника «Shenzhen Kingkong Electronics Co. Ltd.», йому присвоєно статус Gold Supplier, яким він володіє вже протягом 7 років. За останній місяць у нього купили товар два рази. Продавець відповідає на 71.9% вхідних повідомлень.

Якщо є бажання відправити заявку даному постачальнику, необхідно натиснути помаранчеву кнопку «Відправити повідомлення».

Інформація про товар розташована праворуч від його фотографії. Варто враховувати, що ціни на товар вказані для ознайомлення. Актуальний прайс продавець висилає потенційному покупцеві в особистому листуванні.

Як відсіяти неякісних постачальників?

Зробити висновки про те, наскільки надійним і відповідальним є продавець бажаного товару, можна завдяки детальному ознайомленню з його персональною сторінкою.

Якщо покупець бачить на екрані монітора:

  • грамотну структуру сторінки продавця;
  • серію професійних фотографій реалізованої продукції;
  • докладний опис товару;
  • інформацію про фабрику і її точне місце розташування;
  • детальний опис процесу контролю якості.

значить з постачальником можна мати справу.

Якщо ж на сторінці компанії дуже мало корисної інформації, неякісне фото і безліч нерелевантних ключових слів, то вкладку з таким виробником краще закрити відразу ж.

Вище перераховані критерії можуть повністю охарактеризувати постачальника. У разі, коли компанія не докладає достатніх зусиль для створення свого професійного іміджу, то вона, цілком виправдано, не гідна уваги.

Після того, як покупець прийняв рішення про те, що сторінка обраної компанії виглядає презентабельно, йому необхідно перейти в розділ «Інформація про компанію». У цій вкладці повинно бути пряме посилання на офіційний сайт постачальника. Не зайвим буде ознайомитися і з цими даними.

Відвідавши сайт фабрики, слід звернути увагу на її асортимент і якість продукції. Якщо компанія, наприклад, займається виробництвом шкіряних ременів, то решта продукції також повинна бути виготовлена ​​зі шкіри. Це характеризує продавця з позитивного боку і спонукає більш детально ознайомитися з потенційним партнером.

як купити на сайті АліБаба

Але в разі, коли постачальник рекламує шкіряні ремені, а інша його продукція - це пластиковий посуд, світлодіодні стрічки, біжутерія, канцелярія, то найімовірніше він є торговим представником. Ми не рекомендуємо розглядати такі компанії для ведення спільного бізнесу.

При виборі партнера з постачання слід враховувати наступні показники:

  • Наявність повної інформації про фабрику на головній сторінці сайту. Професійний постачальник розмістить багато інформації про локації виробничих потужностей, якість продукції, ліцензії. Також буде представлений повний асортимент товарів, аналогічний запиту користувача.
  • Наявність варіантів вибору необхідного товару. На сторінці повинні бути представлені різноманітні модифікації продукції, що відрізняються за кольором, розміром або іншими технічними характеристиками.

Якщо перераховані показники задовольняють запити покупця, він може додати продавця в свій відсортований список фабрик.

Створення початкового списку підходящих продавців

Ретельно проаналізувавши інформацію про постачальників на Alibaba, необхідно скласти список підходящих кандидатів, продукція і умови реалізації якої повністю підходять покупцеві.

Як правило, таке сортування вміщує в собі від 30 до 50 продавців.

Якщо постачальники відповідають перерахованим вище критеріям, їх слід обов'язково включити в список.

Важлива інформація про кожного постачальника

Основна інформація про постачальників буде потрібна для прийняття остаточного рішення щодо угоди, тому поставитися до її збору необхідно з усією серйозністю.

У список необхідних даних входять наступні пункти:

  • Назва постачальника;
  • Точне місце розташування;
  • Статус: завод або торгова компанія;
  • Кількість робочої сили;
  • Контактна інформація: телефон та адреса електронної пошти;
  • Мінімальна кількість замовлення (MOQ);
  • Прайс;
  • Час виконання замовлення;
  • Відгуки покупців;
  • Посилання на офіційний сайт.

Після збору необхідної інформації, покупець може зв'язуватися з обраними компаніями і вести переговори щодо умов закупівель.

Інформація про товар

Щоб більш детально ознайомитися з характеристиками обраного товару, необхідно натиснути на зображення і перейти безпосередньо на його сторінку. Тут можна переглянути всі фотографії товарної одиниці, прочитати докладний опис.

як зробити замовлення на АліБаба

Інформація про продавця розташована в правій частині сторінки опису продукції.

Наша рекомендація: публікувати замовлення у постачальників слід з підтримкою Торгової Гарантії (жовтий символ фортеці зі знаком $ в центрі). Така опція убезпечить покупця від виникнення форс мажорних обставин. Також можна звернутися в компанію Fialan для замовлення повної інспекції обраного виробника.

Уточнення ціни

Для того щоб дізнатися актуальну вартість товару, покупцеві необхідно написати повідомлення постачальнику.

Слід пам'ятати, що Alibaba - це комерційна платформа, і тому ціна на продукцію варіюється від замовлення до замовлення. Прайс залежить від розміру партії закупівлі кожної позиції, подальшої співпраці партнерів та економічної ситуації на ринку.

З продавцем можна зв'язатися наступним чином:

  • Через запит. Налагоджується спілкування з постачальником, уточнюються властивості товару, запитується каталог продукції. Як правильно подати себе продавцеві, і які дані необхідно запросити ми розповімо в цій статті.
  • Через оформлення замовлення. Починаються торги (в разі, якщо покупця усе влаштовує).
  • Через чат. Спілкування з постачальником в режимі онлайн за допомогою програми Trade Manager.

У розділі «Контакти» на сторінці компанії повинна бути електронна пошта продавця. У разі необхідності, покупець може скористатися цим способом комунікації.

Слід звернути увагу на поштову скриньку. Вона повинна бути асоціативною назвою компанії. Такі email викликають довіру потенційних клієнтів.

Однак, найбезпечнішим способом спілкування є внутрішні канали Alibaba.

Якщо у покупця виникає необхідність звернутися до відповідного постачальника, йому потрібно обов'язково враховувати різницю в часі!

як правильно купити Alibaba

Для того, щоб отримати від продавця оперативну і максимально докладну відповідь, його необхідно зацікавити запитом, в якому буде чітко простежуватися серйозність намірів потенційного замовника.

Відправляючи запит продавцеві, потрібно вказувати наступну інформацію:

  • Докладні дані про покупця: ім'я, посаду, яку компанію представляє, в якій сфері працює, місце розташування, кількість співробітників, стаж роботи в даній сфері і т.д .;
  • Опис обраного товару: колір, розмір, який обсяг необхідний;
  • Уточнення по ціні і мінімальній можливій ​​партії закупівлі (MOQ *).

* MOQ - від англ. Minimum Order Quantity - мінімальне замовлення.

Потрібно враховувати, що постачальнику потрібно деякий час для повноцінної відповіді на запит покупця.

Коли постачальник відповість, замовнику прийде сповіщення на ту електронну пошту, яку він вказував при реєстрації на Alibaba.

Розміщення замовлення

Розглянемо процес розміщення замовлення і роботу з ним.

Центр повідомлень

як зробити замовлення на АліБаба

Після того, як продавець відповів на запит, покупцеві необхідно перейти у вкладку «Центр повідомлень». Саме тут будуть вестися всі подальші переговори по закупкам. Потрібна вкладка знаходиться в меню «Мій профіль» на головній сторінці ресурсу.

Центр повідомлень функціонує за принципом email. Алгоритм наступний:

    • відкриваємо повідомлення від продавця;
    • потрапляємо в центр торгівлі між нами і постачальником;
    • в центрі повідомлень обговорюємо всі пункти контракту;

  • можна вести переписку онлайн за умовами угоди, а можна завантажити вже готовий контракт;
  • якщо угода на поставку, безпосередньо, з продавцем, то завантажуємо контракт в центр торгівлі;
  • якщо ведемо переговори в реальному часі, вибираємо опцію «Розмістити замовлення онлайн».

Замовлення

як зробити замовлення на АліБаба

Тут проходять торги з постачальником. Покупець визначається з кількістю продукції і вказує бажану вартість за одиницю товару. Після цього натискає кнопку «Підтвердити замовлення». Якщо продавець згоден з встановленими критеріями, він також підтверджує замовлення. В іншому випадку, він вносить свої пропозиції і чекає зворотний зв'язок від потенційного замовника.

Остаточним варіантом замовлення вважається той, який був підтверджений обома сторонами.

Крім цього, покупець може додавати інші товарні позиції в своє замовлення як із категорій сайту Алібаба, так і з інших джерел.

Доставка

як купити на сайті АліБаба

З цим пунктом необхідно дуже детально ознайомитися. Покупець вказує обумовлену з постачальником дату відправки вантажу або кількість днів, протягом яких вантаж повинен бути відправлений постачальником на склад перевізника.

ВАЖЛИВО! Перед підтвердженням замовлення покупцеві потрібно впевнитися в тому, що він домовився з продавцем про дату готовності вантажу, і вона відповідає тій, яка вказана в Центрі торгівлі.

У більшості випадків, продавці реалізують партії товарів оптом на умовах FOB (Incoterms). Це означає, що обумовлена ​​вартість включає в себе всі витрати до постановки вантажу на борт судна в порту відправлення (або ж до дверей складу перевізника, зазначеного покупцем).

Подальша організація якісної доставки вантажу покладається на покупця. Якщо у нього відсутній досвід в логістиці, рекомендується звернутися за допомогою в відповідну компанію, а зокрема до фахівців Fialan.

Ми організовуємо доставку «під ключ». Крім цього, може бути запропонована індивідуальна схема доставки і оплати, яка значно скоротить фінансові витрати клієнта.

Розрахуй
доставку з Китаю ОНЛАЙН
Отримайте розрахунок вартості доставки з Китаю в кілька кліків.
Прицінюйтеся, не чекаючи розрахунку менеджера.
Виконати розрахунок
calculator

Етапи співпраці:

  • шукаємо відповідного постачальника і обговорюємо з ним всі умови покупки;
  • отримуємо попередній пакувальний лист з прайсом і характеристиками товарів;
  • розраховуємо вартість доставки і суму митних зборів;
  • укладаємо контракт, клієнт здійснює оплату;
  • надаємо повну інформацію по логістиці;
  • доставляємо вантаж до місця призначення.

Компанія Fialan може організувати доставку поштою або будь-якою іншою службою експрес доставки. Однак такий вид відправки буде значно дорожче.

Оплата

як замовити товар на Alibaba в Україні

На сьогоднішній день для замовлень з України діють такі способи оплати:

    • Telegraphic transfer (TT, банківський переказ). Оптимальний варіант для будь-яких комерційних (призначення - отримання прибутку) партій товару;

  • Оплата карткою Visa, MasterCard. Оплата замовлень від 1 товарної одиниці, зразків і партій, які не обкладаються митом.

Умови

як правильно купити Alibaba

Завершальним етапом оформлення замовлення на сайті Alibaba є заповнення покупцем графи «Умови». Тут необхідно детально описати всі характеристики обраного товару.

Також в «Умовах» можна вписати будь-яку уточнюючу інформацію, яка буде корисною для постачальника.

Хочемо зазначити, що процес замовлення на Alibaba досить простий. Спробувавши самостійно оформити угоду перший раз, далі замовник не буде стикатися з труднощами.

Співробітники компанії Fialan готові надати своїм клієнтам посильну допомогу в питаннях поставок з Китаю.

Замовити виїзну перевірку китайських фабрик і заводів можна прямо зараз, зателефонувавши за вказаним номером або ж заповнивши форму зворотного зв'язку.

Купувати в Китаї не тільки вигідно, але і дуже просто. Тому бізнес без кордонів - це те, що дійсно потрібно сучасному підприємцеві.