1 серпня 2021
1542
rating-stars Рейтинг 5
-->

За останні півстоліття Китай перетворився в сучасну економічну наддержаву.

Внутрішня і зовнішня політика цієї країни націлена на максимально вигідне співробітництво з іншими державами по всьому світу. Тут випускається велика частина товарів, починаючи від продукції легкої та харчової промисловості, підвищеного споживчого попиту до надточної електроніки і великої виробничої техніки.

У рейтингу міжнародних партнерів України, ця країна впевнено займає лідируючі позиції як з експорту, так і імпорту. І щоб доставка і розмитнення вантажів з Китаю в Україну не перекреслила економічну доцільність співпраці, її потрібно грамотно організувати. Розглянемо основні варіанти.

dostavk222

Авіадоставка: швидко, але дорого

Найшвидший, надійний і безпечний спосіб отримати товар - замовити авіадоставку з Китаю в Україну. Саме так відбувається перевезення дорогих або сезонних товарів, що швидко псуються або малих партій, які замовнику потрібні негайно.

Відзначимо очевидні переваги повітряного транспорту:

  1. Оперативність. Час доставки становить 1-2 дня (експрес доставка посилок з Китаю в Україну) або 3-5 днів (стандартний план). Іноді товар відправляється через країни Європи. У цьому випадку термін доставки збільшується до 9-10 днів. Але таке транзитне перевезення на 30-40% дешевше, ніж прямий рейс.
  2. Чітке дотримання термінів. Звичайно, непередбачені метеоумови можуть підкоригувати розклад авіарейсів, але замовник завжди буде точно знати про прибуття вантажу в кінцеву точку.
  3. Безпека. Чітка і злагоджена система безпеки і контролю аеропортів дозволяє відстежувати маршрут пересування, моніторити збереження вантажу і його поточний стан. В дорозі на нього виявляється мінімальний вплив, він не перевантажується безліч разів з одного літака на інший.

У даного способу транспортування є і мінуси:

  1. Якщо доставляти вантаж з Китаю літаком, вартість розмитнення відчутно позначиться на ціні товару.
  2. Габарити і вага вантажу не повинні перевищувати вказаних значень.
  3. Часто доставка і розмитнення вантажів з Китаю відбувається в київському або одеському аеропортах. Через це умови доставка контейнерів з Китаю в інші міста займе ще 1-2 тижні.

dostavk3

Морський шлях: дешево, але довго

Якщо орієнтуватися по ціновому параметру, то найбільш вигідна доставка вантажів з Китаю морем. За часом вона займає від 30 до 60 днів. Виділяють два типи морських контейнерних перевезень: FCL (Full container load) - коли займається весь контейнер і LCL (Less than container load) - для відправки і розмитнення збірних вантажів з Китаю від декількох відправників. Вибір залежить від обсягу партії, яку необхідно доставити.

У цього способу найкраще співвідношення ціна-якість, але він поступається за часом. Термін залежить від розкладу морських ліній, кількості на шляху точок перевантаження, доставки і розмитнення вантажу з Китаю. Судна заходять в порти європейських і азіатських країн, в яких дуже строгі правила розмитнення вантажів з Китаю, особливо, якщо перевозяться брендові товари або інтелектуальна власність.

Особливості морського шляху:

  1. доступність;
  2. вартість;
  3. немає обмежень за габаритами, вагою й обсягом;
  4. універсальність.

Зазвичай морем відправляють не дорогі, але важкі або об'ємні предмети, такі як побутова техніка, машини та запчастини до них, а також оптові партії товарів масового попиту.

Можна перевозити по морю і невеликі відправлення в складі збірного вантажу. Але сформувати збірний контейнер вдасться, якщо у товару тривалий термін зберігання, і клієнт згоден почекати повного завантаження контейнера. Слід враховувати, що компанії-перевізники рідко погоджуються заповнювати контейнери різними типами товарів (наприклад, побутовою технікою та одягом), тому що в цьому випадку ускладнюється розмитнення невеликих вантажів з Китаю.

dostavk4

Залізниця: оптимальний варіант?

За ціною залізнична доставка в Україну з Китаю дорожче, ніж морська. А за термінами перевезення і розмитнення вантажів з Китаю залізницею займає майже 15-20 днів. Зазвичай доставка відбувається з повним і неповним завантаженням контейнера. Але для переміщення дрібних партій товарів доведеться шукати компанію-перевізника, у якій є консолідаційні склади на материковій частині Китаю.

Переваги:

  1. Точний термін доставки: 20 днів;
  2. Можливість переміщати великі партії;
  3. Регулярність перевезень.

Але через високий ризик розкрадання, розмитнення і доставка вантажів з Китаю за допомогою залізниці (в дорозі він перезавантажується 3-4 рази) практикується нечасто.

Особливості проходження митниці

Багатьох підприємців і керівників компаній, які співпрацюють з китайськими партнерами, цікавить не тільки питання вартості продукції, а й те, як відбувається розмитнення вантажу з Китаю. Знаючи нюанси митного проходження, можна самостійно відслідковувати процес доставки вантажів з Китаю, розмитнення і переміщення їх до точки призначення. Але закони і правила постійно змінюються, і тому складно самостійно виконати грамотне розмитнення вантажу з Китаю в Україну. А якщо товар буде затримуватися на кордоні через неправильно складені документи, це призведе до небажаних втрат і збитків.

Перевозити самостійно або доручити професіоналам?

Багато митно-брокерських компаній пропонують підприємцям виконати доставку і розмитнення вантажів з Китаю. Брокери стануть помічниками і представниками клієнта на час проходження митного контролю. Вони швидко оформлять вантаж і передадуть всі необхідні документи. Правильне розмитнення вантажів з Китаю для України - це чітко спланована процедура. Компанії, які надають таку послугу, повинні мати великий досвід роботи в даній галузі.

До того ж, законодавство України часто доповнюють і оновлюють. Тому в таких питаннях краще довіритися фахівцям. Якщо ви хочете успішно розвивати ділові відносини з Піднебесною, звертайтеся за митної підтримкою в компанію Фіалан. У переліку наших послуг такі затребувані запити:

  1. розмитнення вантажів з Китаю на місці доставки;
  2. розмитнення вантажів з Китаю в Україні;
  3. розрахунок маршрутів;
  4. оренда складів;
  5. консолідація товарних партій і багато іншого.