5 серпня 2021
803
rating-stars Рейтинг 5
-->

Бажання співпрацювати з китайськими постачальниками недостатньо, щоб бізнес пішов вгору.

Перебуваючи за тисячу кілометрів від Піднебесної, є ймовірність зустрітися з аферистами і любителями провертати сумнівні торгові схеми. Перевірка постачальника з Китаю - важливий етап перед укладенням договору. Існує такий різновид шахраїв, як скаммери. Вони створюють липові інтернет-магазини, реєструються на популярних торгових майданчиках, копіюють зображення продукції у різних виробників і виставляють доступні ціни.

Кращим способом перевірити постачальника з Китаю є відвідування магазину або виробництва. Але не завжди є така можливість. Особливо, коли на перших порах закупівлі плануються мінімальні. Поїздка в КНР вийде вам в пристойну суму.

На що звернути увагу при перевірці

Довіритися китайському продавцеві на 100% практично неможливо, але є певні способи, які дають підстави повірити в легітимність його бізнесу.

  1. Перевірте по гугл-картами, що розташоване за адресою, яку вказав постачальник.

Карта вкаже вам на наявність великого виробництва або будівлі з дрібними офісами. Якщо ви побачите інший об'єкт, ймовірно, вас вводять в оману. Знайдіть в інтернеті великі райони, де в більшій мірі розміщено виробництво конкретного товару. Зазначена адреса знаходиться далеко від цих місць? З вами співпрацює аферист або компанія-посередник. Юристи в Китаї вимагають, щоб постачальники вказували реальну адресу виробництва, а не місця укладання договорів.

  1. Зверніть увагу на те, як виглядають листи від виробника.

Аудит постачальника в Китаї передбачає перевірку шаблонного друку із зазначенням адреси, логотипу та контактних даних. Візьміть до уваги, наскільки коректно і грамотно менеджер спілкується із замовниками, скільки йому потрібно часу на відповідь. У скаммерів немає досвіду роботи, тому вони часто губляться при отриманні потоку питань від посередників.

  1. Розгляньте фотографії продукції.

Також використовуйте гугл пошук, щоб подивитися, чи не виставляють ті ж зображення інші компанії.

  1. Зателефонуйте представнику по скайпу.

Довіряйте своїй інтуїції. Якщо людина або навколишнє його середовище не виглядає надійним, краще переглянути вибір партнера.

  1. Запитайте візу для бізнес-туру в Китай.

Для реальної компанії таке прохання не видасться дивним. Скажіть, що самостійна інспекція фабрик в Китаї допоможе визначитися з вибором.

  1. Наявність способів оплати.

У компанії, яка тривалий час перебуває на ринку, є власні банківські рахунки. Довіряти перекладам на електронні гаманці не варто.

  1. Запитайте свідоцтво про державну реєстрацію.

Посвідчення промисловості і торгівлі висилається на першу вимогу. Через юридичні послуги для іноземців в Китаї ви зможете дізнатися правомірність отриманого документа. У компанії може не бути договору на експорт, але в такому випадку він працює з логістичними компаніями.

  1. Перевірте статус фірми на відомих торгових майданчиках.

На торгових майданчиках ви зможете дізнатися, як довго компанія в цьому бізнесі, з ким співпрацює і які має відгуки покупців.

  1. Надішліть запит на зразки товару.

Шахраї не зацікавлені у відправці товару в іншу країну, а підприємці, що реалізують продукцію низької якості, не захочуть втрачати марку після виявлення невідповідності фото і реального товару.

  1. Шукайте назву компанії в списках скаммерів.

Зважаючи на обмеженість таких списків можна пошукати відгуки в відомих пошукових системах.

Дані способи допоможуть вам викрити в обмані китайського афериста і знайти справді гідного партнера.