25 травня 2020
1879
shipping-cost
rating-stars Рейтинг 5
-->

На початковому етапі роботи з китайським товарами, і власне поставками з Китаю, багато хто не замислюються про те, що словосполучення «доставка з Китаю» включає в себе щось більше, ніж пересування товару з пункту А в пункт Б.

І якщо Ви вже знаходитеся на цьому етапі, коли точно знаєте який товар будете імпортувати, перевірили благонадійність майбутнього китайського партнера, то залишається одне з найважливіших питань — «Скільки ж коштуватиме поставка обраного Вами товару з Китаю і як саме формується тариф?».

Від чого залежить вартість доставки з Китаю

Першочерговим, і одним з основних факторів, що впливають на вартість логістики вантажу, є конкретний опис товару, і його розмір, вага і кількість. Саме з цієї інформації, наданої логістом, і починається прорахунок вартості тарифу на доставку. Чому це важливо і на що це впливає?

Детальний опис вантажу дає можливість логістам підібрати правильний код вашого товару для подальшої оплати митних платежів. Правильно підібраний код дозволяє пройти процедуру митного очищення вантажу швидко і безболісно.

Часто, звертаючись за прорахунком, на питання про опис товару, досвідчені імпортери повідомляють лише його приналежність до госп. групи або електроніки.

До електронних товарів відносяться товари, які працюють від мережі, вантажі з батареями/акумуляторами, що містять плати і мікросхеми, а також товари, що здатні передавати сигнал wi-fi/Bluetooth.

До товарів господарської групи, відносяться всі інші товари, що не містять електронних деталей і компонентів, що складаються з металу, пластику, і інших матеріалів.

Найважливішими характеристиками також є:

  • фактична вага — вага, яка визначається при зважуванні вантажу; вага брутто, тобто вага з тарою і упаковкою в кг.
  • обсяг вантажу в м3.

shipping cost

Розрахуй
доставку з Китаю ОНЛАЙН
Отримайте розрахунок вартості доставки з Китаю в кілька кліків.
Прицінюйтеся, не чекаючи розрахунку менеджера.
Виконати розрахунок
calculator

Нюанси в різниці вартості доставки

Чому так буває, що вартість доставки вантажу в Україну відрізняється від заявленого на момент прорахунку? Помилка у визначенні розмірів, обсягу і ваги вантажу може призвести до того, що за підсумком вона або буде завищена; або занижена і клієнтові доведеться доплачувати, якщо раніше клієнт вказав невірні дані для розрахунків.

Чому можуть бути розбіжності реальної ваги при отриманні вантажу на складі постачальника від заявленого в пакувальному аркуші? Варіантів може бути декілька:

  • до моменту фактичного виробництва і упаковки вантажу постачальник спочатку дає приблизні дані, на підставі яких проводиться прорахунок;
  • постачальник переупакував товар в додаткову тару, наприклад, в дерев'яний короб або поставив вантаж на палет; габарити реального вантажу в будь-якому випадку будуть відрізнятися;
  • постачальник розфасував вантаж у меншу або більшу кількість коробок, що позначиться на реальних пакувальних даних;
  • іноді заміри від постачальника бувають некоректними, з тієї причини, що він підсумовує розмір кожної індивідуальної коробки, коли правильно заміряти обсяг всієї партії (всіх коробок) з урахуванням зазорів і стикувань — адже саме стільки місця вантаж займе в контейнері.

shipping cost2

Щоб захистити себе від перерахованих вище обставин, важливо:

1) коректно фіксувати зі своєю логістичною компанією тариф. Компанія Fialan для своїх клієнтів фіксує формулу перерахунку вантажу за вагою й обсягом. Ви завжди можете самостійно перерахувати собівартість при зміні об'ємно-вагових характеристик і бути впевненим, що Ваш тариф справедливий і прозорий;

2) настояти на тому, щоб постачальник робив фінальні виміри ДО відправки товару на склад логістичної компанії і висилав Вам або Вашому агенту оновлений пакувальний лист.

3) вибирати такого партнера по логістиці, який має у своєму розпорядженні власний склад в Китаї, і може дати вам актуальні дані по вазі і об'єму по прибуттю вантажу на склад. Компанія Fialan завжди попереджає своїх клієнтів про зміну пакувальних даних на момент отримання вантажу в Китаї, і повідомляє про це, щоб Ви могли завчасно планувати собівартість поставки і це не було для Вас сюрпризом по приходу вантажу в Україну.

4) підписувати контракт на поставку зі своєю логістичною компанією, де будуть зафіксовані вищевикладені пункти.

Таким чином, тільки повноцінна інформація про товар від замовника і грамотне орієнтування в ситуації фахівця Fialan допоможе швидко і взаємовигідно здійснити доставку товару. Тому і вартість розраховується тільки при чесній взаємодії клієнт/фахівець.

shipping cost3

Як спосіб доставки впливає на вартість

Сума доставки буде залежати не тільки від об'єму і вагових характеристик і виду вантажу, але і від обраного способу доставки. Для будь-якого товару потрібно вибрати свій — оптимальний за часом, вартістю та надійністю вид транспорту, який безпосередньо залежить від бюджету і запланованих термінів доставки:

  • авіаперевезення з Китаю дозволяють доставити вантаж дуже оперативно, терміном від 3 до 14 днів, але при цьому вартість транспортування буде відносно високою. Це найоптимальніший варіант, щоб доставити високо маржинальні, високоліквідні, трендові вантажі з Китаю, а також тестові партії або товари під проекти з обмеженим терміном доставки. Наприклад, електроніка, автосигналізація і безпека, обладнання для косметологічних цілей, тв-бокси, платіжні системи, протикрадіжне обладнання.
  • морські контейнерні перевезення дозволяють доставити вантаж з Китаю протягом 45-50 днів. Існує два типи відправки вантажу морем — FCL (Full container load), коли для вашого вантажу замовляється весь контейнер. Оптимально для вантажів від 30 м3. LCL (Less than container load) — контейнер завантажується вантажем від декількох відправників. Компанія Fialan готова взяти в роботу вантажі від 1 м3. Головні переваги морських перевезень — низька вартість, збереження, універсальність для всіх типів вантажу.
  • залізничні перевезення терміном до 35 днів, головна перевага яких є співвідношення вартості доставки і термінів, а саме — коротші терміни доставки в порівнянні з морськими перевезеннями; вартість доставки набагато дешевше ніж літаком. А також залізнична доставка, як правило, має можливість перевозити негабаритні, великовагові і об'ємні вантажі.

Таким чином, вартість поставки безпосередньо залежить від:

  • виду вантажу;
  • обраного типу/терміну поставки.
Розрахуй
доставку з Китаю ОНЛАЙН
Отримайте розрахунок вартості доставки з Китаю в кілька кліків.
Прицінюйтеся, не чекаючи розрахунку менеджера.
Виконати розрахунок
calculator

Трохи про супутні витрати

Зверніть увагу на наступні супутні витрати, які можуть вплинути на фінальну вартість транспортування.

1) страхування вантажу; вартість страховки визначається відсотком від вартості інвойсу, і найчастіше становить від 1 до 3%.

2) транспортування вантажу від постачальника до складу перевізника або доставка в порт відвантаження. На етапі забору вантажу значну увагу необхідно приділяти умовам відвантаження товару від постачальника. Необхідність такої послуги виникає досить часто, оскільки виробник (постачальник) не завжди готовий брати на себе пов'язані з транспортуванням додаткові витрати. Особливо якщо такі витрати не були спочатку включені у вартість товару.

3) оформлення сертифікатів та транспортної документації на території Китаю (митне декларування). Далеко не всі постачальники мають експортні ліцензії, відповідно не несуть витрати замитненню вантажу, з цього випливає, що вся процедура і витрати переходять у відповідальність логістичної компанії, а рахунок перенаправляється на клієнта.

4) консолідація вантажів від декількох постачальників, а також перепакування. Наявність власних складів в Китаї дозволяє консолідувати товари від різних постачальників об'ємом від 1 м3/100 кг для подальшого навантаження в контейнер. Нерідко потрібна додаткова упаковка, яка допоможе зберегти вантаж під час перевезення, якщо про це не подбав відправник. Також, важливо звернути увагу, згідно з нововведеннями в міжнародній транспортній логістиці, дерево, яке використовується для упаковки товарів, повинно пройти обов'язкову обробку — фумігацію. Без цієї процедури неможливо пройти митний контроль в Китаї. Якщо постачальник не виконав цю вимогу, дані витрати по фумігації буде покладено на замовника.

Всі вищезгадані моменти можна врегулювати, чітко позначивши умови поставки: EXW, FOB, FCA і т.д.

5) «митне очищення» на території України. Залежно від групи і митного коду товару визначається розмір мита і податків. Знаючи характеристики вантажу, логісти та брокер зможуть вірно описати товар в товаросупровідних документах, отримати всі відомості від постачальника і мінімізувати ризики зміни коду товару інспекторами митниці.

Резюмуючи вищевикладене, ми розуміємо, що вартість поставки з Китаю — це комплексна складова, яка включає в себе значний обсяг робіт і багато нюансів.

Але якщо Ви звернетеся в надійну логістичну компанію, то можете бути впевнені, що за допомогою фахівців Fialan будуть враховані всі деталі, ваш тариф буде прозорий і на рівні ринку. Описаний вище алгоритм робіт дозволяє отримати саме ту якість товарів, що Ви замовляєте в рамках обумовленого бюджету і терміну, під контролем команди експертів з Китаю.

Анастасія Забашта

Менеджер проектів компанії Fialan