19 березня 2020
1225
rating-stars Рейтинг 5
-->

Безліч вантажів відправляються з Китаю кожен день. При цьому, в доставках вантажу в Україну завжди можуть трапиться затримки і непередбачені ситуації.

Особливо, якщо це стосується самого поширеного виду доставки — морських вантажних перевезень.

Як правило, точний розрахунок періоду доставки дозволяє визначити термін прибуття вантажу. Але, навіть при цьому, іноді виникають незаплановані уповільнення в логістичному ланцюжку. А це загрожує фінансовими витратами як для вантажовідправника, так і для вантажоодержувача.

Наводимо приклад кількох причин затримок вантажу з Китаю, і що в таких ситуаціях робити.

Перед відправленням судна

Немає місць на плановому судні

Це відбувається час від часу, особливо в святкові періоди або у сильно завантажений сезон, коли зростає вартість фрахту.

Рішення: Заплануйте заздалегідь і забронюйте місце за два тижні до початку відвантаження.

Ваші дії: Щоб уникнути ситуації з перевантаженими судами, зверніться до послуг експедитора. Фахівець, який працює на місці в Китаї, зможе оперативно і вчасно замовити все необхідне.

Не можете доставити товар в порт до закінчення навантаження

У разі FCL вантажовідправник зазвичай забирає контейнер і завантажує його самостійно на своєму об'єкті, а потім доставляє повний контейнер в CY (контейнерний склад) або CFS (контейнерна вантажна станція).

Оформлення митної декларації до закінчення встановленого терміну

3.1 Неправильна категоризація коду HS (товарної номенклатури зовнішньоекономічної діяльності)

Постачальники можуть отримати повернення податку від уряду на підставі коду HS для більшості товарів. Ставка повернення податку варіюється від 0 до 17%. І через це деякі постачальники будуть використовувати неправильний код HS при проведенні митного оформлення, щоб отримати більш високу ставку податкового відрахування.

Якщо на митниці про це дізнаються, товари затримають, поки постачальник не виправить код HS і не заплатить штраф.

3.2 Інтелектуальна захист прав власності

Якщо у продукту є торгова марка, постачальнику буде запропоновано відправити авторизаційний лист від власника торгової марки. Цей процес займе багато часу, якщо документ не буде підготовлений відповідним чином.

Рішення: Переконайтеся, що всі необхідні документи оформлені правильно і своєчасно. Зверніться до послуг консалтингових компаній, щоб фахівці грамотно оформили всю необхідну документацію.

Ваші дії: Переконайтеся, що ви працюєте з фабриками, які експортують брендові товари, і використовуєте послуги надійного експедитора, який добре знає всі нюанси і має досвід роботи з Китаєм.

Судно вийшло пізно через погодні умови

Рішення: нічого

Ваше дію: Отримайте інформацію про погодні умови по маршруту якомога раніше, потім прорахуйте можливі ризики затримок. Тісно співпрацюйте з вашим постачальником і посередником, щоб зробити доставку максимально ефективною.

 

Під час транзиту

Основна причина затримок вантажу під час перевезення полягає в тому, що судно змінило маршрут та зробить додаткові зупинки.
Навіть без зміни маршруту, фактичне ETA (фактичний час прибуття корабля) на 1,1 дня пізніше, ніж розклад для більшості перевізників.

Ваша дія: На цей фактор ви не можете вплинути, навіть співпрацюючи з логістичними компаніями. Але експедитор може підтримувати зв'язок з перевізником і повідомити вам скоригований ETA якомога швидше.

 

Після транзиту

Коли судно вже прибуло в порт призначення, на цьому етапі теж можуть бути проблеми. Наприклад, судно можуть відправити не в той порт.

Такого роду затримок портів можна уникнути, вибравши інший пункт призначення заздалегідь. Це може позначитися на ціні доставки, але заощаджений час в деяких випадках більш вигідно.

 

Вплив свят в Китаї

Якщо ви регулярно імпортуєте товар з Китаю, є велика ймовірність, що в лютому або жовтні ви зіткнетеся з затримкою в поставках з Китаю до 2 тижнів.

У Китаї багато різних свят, зазвичай один або три дні відпочинку. Ці свята мало впливають на доставку.

На доставку можуть вплинути дві події в Китаї:

  • Національне свято (1 тиждень, 1 жовтня — 7 жовтня)
  • Китайський Новий рік (близько 3 тижнів, Місячний календар)

Ситуація з доставкою в ці періоди:

  1. Занадто багато вантажу для відправки

Забронювати контейнерні місця в січні дуже складно, а вартість фрахту відносно висока, тому що всі хочуть, щоб їхні товари відправлялися до Нового року.

  1. Занадто мало вантажу для відправки

Замовити контейнерне простір дуже просто в березні, а вартість фрахту відносно низька, тому що виробникам потрібно час для виробництва після Нового року.

Рішення: намагайтеся уникати цих 2-х великих свят

Ваша дія: Запитайте розклад роботи від вашого постачальника, тому що на різних заводах різні умови.

 

Що робити, якщо ваша доставка затримується?

Плануйте заздалегідь, наскільки це можливо, і працюйте з постачальниками в Китаї, щоб відповідно оновлювати остаточну дату завершення виробництва.

Коли ваша доставка затримується, краще, що ви можете зробити, це набратися терпіння і підтримувати зв'язок з експедитором.

Навіть якщо ви все сплануєте заздалегідь і у вас є резервний бюджет, іноді відвантаження буде затримуватися, тому обов'язково додайте кілька тимчасових днів в графік поставок