4 червня 2020
1399
Посткарантин
rating-stars Рейтинг 5
-->

Міжнародна торгівля і система доставки товарів з Китаю після епідемії коронавірусу в корені змінитися. Розповідаємо детально, що очікувати бізнесу і яка найближчим часом буде динаміка міжнародної торгівлі.

Свій прогноз на середньострокову перспективу дали в Світовий Організації Торгівлі (СОТ), що, з огляду на невизначеність щодо траєкторії і тривалості пандемії, наведені цифри — це поки тільки припущеннях. В цілому, економісти СОТ вважають, що спад через COVID-19 перевищить кризу, викликану глобальною фінансовою кризою 2008-2009 рр. При цьому, експерти вже порахували 2 варіанти розвитку подій — оптимістичний і негативний.

Що кажуть аналітики СОТ

За даними СОТ, якщо все піде добре і пандемію візьмуть під контроль якомога швидше, то глобальна товарна торгівля в 2020 році може впасти тільки на 13% в порівнянні з 2019 роком. Це найоптимістичніший варіант, який логістична галузь може подолати.

Разом з тим, судноплавна галузь вже визнала, що негативний вплив буде неминучим. Ключовий момент тут — визначити, наскільки буде високим відсоток падіння. Середнє значення падіння міжнародної торгівлі при негативному сценарії поки оцінюється від 32%.

Варто розуміти, що навіть до того, як був зареєстрований перший випадок COVID-19, в останньому кварталі 2019 року світовий торгівля товарами значно скоротилася.

Що по цифрах

Світова торгівля товарами показала невелике зниження за рік на 0,1% в натуральному вираженні після зростання на 2,9% в 2018 році. У той же час, показник світового товарного експорту в 2019 році впав на 3% до $18,89 трлн.

На відміну від цього, світова торгівля комерційними послугами збільшилася в 2019 році, а експорт в доларовому вираженні виріс на 2% до $6,03 трлн. Темпи зростання були повільніше, ніж в 2018 році, тоді торгівля послугами збільшилася на 9%.

За даними Trading Economics, за 2020 рік показник рівень експорту Китаю склав $185,15 млрд. Це різке зниження було прямим результатом карантинних заходів, введених в дію у відповідь на COVID-19.

На сьогодні рівень промисловості Китаю виходить на повне завантаження, практично всі підприємства і фабрики працюють в штатному режимі. Відправка експорту, не дивлячись на певні затримки і обмеження, здійснюється безперебійно.

сценарии ВТО

Як буде йти торгівля в 2020/2021 рр.

Згідно з прогнозами СОТ, майбутні торговельні показники, будуть розглядатися за двома сценаріями: оптимістичний сценарій з різким падінням торгівлі, за яким слід відновлення, що починається у другій половині 2020 року, і більш песимістичний сценарій з більш різким початковим зниженням і тривалішим і неповним відновленням.

При оптимістичному сценарії відновлення буде досить сильним, щоб наблизити торгівлю до докарантинного рівня, в той час як песимістичний сценарій передбачає лише часткове відновлення.

У відновленні рівня міжнародної економіки також буде грати роль ланцюжків поставок і торгівлі послугами. Імпорт ключових виробничих ресурсів дещо сповільниться через закриття заводів в Китаї. Управління розривом ланцюжка поставок є складним завданням як для міжнародних, так і для локальних підприємств, і вимагає від кожної компанії розрахунку ефективності ризиків та економічної ефективності.

trade

Замість підсумку

Точна цифра рівня падіння рівня торгівлі буде залежати від політики держав і часом, який піде на ліквідацію спалаху хвороби.

Для того, щоб мінімізувати збитки для бізнесу, фіскальна, грошово-кредитна і торгова політика держави повинні рухатися в одному напрямку. Поворот в сторону протекціонізму призвів би до нових потрясінь поверх тих, які ми переживаємо в даний час. Збереження ринків, відкритих для міжнародної торгівлі та інвестицій, допоможе економікам швидше відновитися.

За оцінками економістів СОТ, якщо пандемія буде порівняно скоро взята під контроль і будуть прийняті правильні заходи, торгівля і обсяг виробництва можуть повернутися до своєї передпандемічної траєкторії вже до 2021 року незалежно від того, наскільки різким буде початкове падіння. Але є й інші сценарії, в яких обсяги торгівлі після відновлення залишатимуться нижче лінії тренду до COVID.

Насправді, все буде залежати від заходів, які прийме держава. Чим більше політика буде спрямована на підтримку бізнесу, тим менший збиток це принесе національній економіці.