6 вересня 2021
3064
rating-stars Рейтинг 5
-->

Будь-який підприємець з України, збираючись зайнятися торгівлею з Китаєм, стикається з двома основними проблемами:

  • де краще купувати товари з Китаю;
  • як доставити товар в Україну дешевше.

Звичайно ж, є й інші супутні питання: труднощі перекладу, перевірка якості продукції, розмитнення товару з Китаю в Україну. Але найчастіше справа впирається в рішення двох основних проблем, перерахованих вище. Розглянемо їх докладніше.

torgovl002

Провідні торговельні майданчики

Китай в останні роки перетворився на всесвітню майстерню, тут виробляється величезна кількість товарів, що користуються попитом всюди.

Але якщо покластися на удачу і вибрати для роботи першу-ліпшу назву компанії в інтернеті, є ризик придбати зовсім не те. Давайте розглянемо, де купувати товари з Китаю оптом, щоб напевно отримати потрібний результат.

Aliexpress

Напевно, майже кожен купував на маркетплейсе Аліекспресс товари з Китаю. Але потрібно враховувати, що подібні майданчики розроблені і орієнтовані на роздрібну торгівлю.

Звичайно, тут ви зможете замовити і купити товари з Китаю великою оптовою партією, і ціна буде нижчою від заявленої для роздрібної торгівлі. Але враховуйте, що з більшості випадків товари виставляються НЕ великими виробниками, а компаніями-посередниками (їх на сайті до 70%). Посередники можуть збільшити вартість товару, не повідомивши про це покупця. І вони не завжди готові надати велику партію. Тому товари з Китаю купити великим оптом на Aliexpress майже завжди невигідно.

Якщо ви не володієте китайською мовою, то вашій компанії складно буде домовитися з виробником безпосередньо. Адже в країні ні російської, ні, тим більше, української мови більшість китайців не знає. Як, втім, і "міжнародної" англійської. Переваги Аліекспресса в тому, що це багатомовний майданчик. Він дозволяє купити товари з Китаю в Україну, навіть не володіючи іноземними мовами.

Крім того, товари з Китаю, Аліекспресс страхує з урахуванням захисту прав споживача: продавець отримує гроші тільки після доставки товару і отримання його покупцем. Доставку товару ви можете організувати через сервіс Alibaba express.

Taobao

Створений спочатку виключно для внутрішнього ринку, цей ресурс не має вбудованого перекладача і системи захищених міжнародних платежів. Але величезний асортимент і низькі ціни на цьому сайті залучають до нього і жителів нашої країни. Щоб будь-які товари з Китаю купити в Україні через Taobao, досить знайти посередника з Китаю, який придбає товар через аукціон і відправить в Україну. Але цей майданчик також розрахований швидше на дрібний опт.

Alibaba

Сервіс орієнтований на оптові покупки, і у деяких продавців навіть є мінімальна сума закупівлі. І чим більша кількість замовленого товару, тим нижче ціна за одиницю. Майданчик Алібаба в Китаї працює на декількох мовах, виставляючи ціни в американських доларах і надаючи послуги безпечного платежу. Більшість вітчизняних оптовиків з України укладають угоди саме на цьому майданчику.

1688

Таку назву носить майданчик, націлена на торгівлю всередині країни. Походження назви оригінальне: на китайському ці цифри вимовляються майже, як назва сайті "А-Ліу-Ба-Ба". Більшість товарів з Китаю на Аліекспресс надходить через цей ресурс, тому ціни на майданчику ще нижче, а асортимент значно ширше. Перешкодою для іноземців стає тільки відсутність доставки за кордон і розрахунок із зарубіжними компаніями. І для торгівлі потрібно бути зареєстрованим в Китаї юридичною особою. Але ці функції беруть на себе численні посередники.

EC21.com

Це корейська платформа, розроблена для B2B-торгівлі. Вона входить в топ-10 найбільших світових сервісів такого роду, і на ній є три майданчики, на яких можна купити оптом товари з Китаю. Серед її переваг - висока репутація, що не характерно для азіатських ринків.

На ЕС21 представлено понад 7 мільйонів товарів, є доставка по всьому світу. Для спілкування покупця з виробником використовується вбудована програма LiveChat. Є як базові акаунти (на яких основні послуги безкоштовні), так і преміум-акаунти.

Made-in-China

Сайт- майданчик madeinchina оформлений у вигляді інтернет-магазину, хоча це один з найбільших оптовиків країни. На майданчику представлені найбільш популярні китайські компанії, що займаються експортом. У нього багатомовний (11 мов) інтерфейс, схожий на систему Alibaba і інтуїтивно зрозумілий.

Представлені на сайті товари згруповані в 27 категорій: техніка, одяг, обладнання та інше.

Tradekey Ukraine

На майданчику Tradekey Ukraine представлені українські компанії, що пропонують роботу з іноземними (у тому числі з китайськими) компаніями в режимі B2B. Якщо ви зареєстровані на ній, вам буде набагато простіше зав'язати ділові відносини з іноземною компанією.

torgovl003

Як доставляти товар, якщо ви його вже придбали

Наступним етапом роботи стає дешева доставка експрес вантажів з Китаю в Україну придбаної партії товару. Зробити це можна такими способами:

  • Доставка з Китаю морем. Це найпоширеніший, простий і надійний спосіб транспортування. Торговий флот країни пропонує найнижчі тарифи на контейнерні перевезення. Недоліками є час (корабель знаходиться в дорозі 5-6 тижнів) і залежність від погоди.
  • Авіадоставка вантажів з Китаю в Україну. Це найшвидший, але при цьому досить дорогий спосіб транспортування. І якщо мова йде про дорогі, цінні або швидкопсувні товари, або клієнту потрібно термінова доставка, то це єдиний вихід.
  • Доставка товарів з Китаю в Україну ЖД транспортом. Цей спосіб використовується рідше, ніж два попередніх. Він є компромісним - трохи швидше, ніж по морю, і трохи дорожче. Але в цьому випадку велику роль відіграє розташування постачальника - з центральних районів країни така доставка може виявитися більш вигідною.

Підпишіться на розсилки,

щоб ми ділилися з Вами вигідними пропозиціями, останніми новинами та корисними порадами щодо ведення бізнесу з Китаєм