26 травня 2020
3067
китай-після-карантину
rating-stars Рейтинг 5
-->

Після поширення спалаху захворювання Covid-19 в Китаї, країна перша ввела жорсткі обмежувальні норми. Завдяки карантинному режиму, Піднебесній вдалося швидко звести рівень захворюваності коронавірусом до мінімуму. Про те, як змінилося життя у Піднебесній, і в яких нових реаліях сьогодні живе країна, розповів CEO офісу компанії Fialan в Гуанчжоу Кривошеєв Роман.

Під карантин фактично потрапила тільки провінція Хубей, оскільки саме центральне місто Ухань став епіцентром поширення вірусної інфекції. Все місто було закрите, внутрішнє і зовнішнє транспортне сполучення зупинено, заборонені в'їзд і виїзд, в т.ч. на приватному транспорті.

По всьому Китаю продовжили вихідні з нагоди святкування Китайського Нового року. Тому більшість промислових фабрик і компанії змогли повернутися до роботи у кінці лютого на 2-3 тижні пізніше запланованих дат. В інших містах Китаю обмеження накладалися залежно від кількості хворих. Принцип простий — чим більше випадків, тим жорсткіше обмеження.

IMG 0116

Рішення про обмеження приймалися на розсуд адміністрацій районів або житлових комплексів. Так, наприклад, в деяких районах Гуанчжоу дозволялося виходити з дому кілька разів на тиждень, а в деяких обмежень щодо виходу не було взагалі. Міський транспорт в Гуанчжоу працював у звичайному режимі. Зараз будь-яких обмежень на переміщення по місту практично не залишилося.

В даний момент обмеження на роботу підприємств зняті практично повністю. Відкрито школи, спортклуби, деякі дитячі сади.

IMG 1057

Що змінилося після ослаблення карантину

Перші ослаблення після карантину в Китаї почалися в кінці лютого. Саме тоді кількість хворих пішла на спад і уряд Китаю дозволив відновити роботу багатьом компаніям. В першу чергу працювати почали виробнича галузь і бізнес-центри.

Протягом березня всі працюючі компанії були зобов'язані вести журнали обліку відвідувань — необхідно було вказувати ім'я, номер телефону і температуру тіла. У таких журналах повинні фіксуватися всі співробітники і відвідувачі. На кінець травня такі журнали досі ведуться в деяких установах, наприклад, фітнес-клубах, лікарнях, кафе і ресторанах. Основна мета обліку — регулярний моніторинг температури тіла всіх відвідувачів, а також ідентифікація тих, хто міг контактувати із зараженою людиною.

IMG 1551

Паралельно був впроваджений так званий «код здоров'я» — спеціальний мобільний додаток. Туди необхідно вносити дані про своє самопочуття, симптоми, температуру і пересування між містами не менше 1 разу на тиждень.

Без «коду здоров'я» неможливо зайти на територію будь-якого громадського місця або підприємства. За надання неправдивої інформації, а саме за приховування симптомів захворювань, в Китаї ввели кримінальну відповідальність. Також було запущено додаток, який показував міста, в яких був користувач сім-карти протягом останніх 14 днів.

Після того, як вірус поширився по світу, з 29 березня 2020 уряд Китаю заборонив в'їзд іноземцям на територію Китаю. Заборона на в'їзд для іноземців діє до сих пір.

Обов'язкове носіння маски в громадських місцях і навіть на вулиці було впроваджено в Китаї на початку лютого 2020 і діє до сих пір.

IMG 9047

Як працює метро і громадський транспорт

У період карантину і після нього у більшості міст Китаю громадський транспорт працював в звичайному режимі. Але вже у лютому в громадському транспорті був запроваджений обов'язковий моніторинг температури тіла за допомогою ручних електронних термометрів.

Це призвело до того, що в метро почали утворюватися величезні черги на вході, особливо в годину-пік. Тому з часом китайці встановили спеціальні пристрої і рамки для моніторингу температури тіла відвідувачів, які дозволять сканувати зі швидкістю кілька сотень людей на хвилину, що істотно прискорило прохід пасажирів і усунуло проблему з чергами. Компанія Fialan зараз активно реалізує проекти по забезпеченню такими скринінговими пристроями український бізнес.

IMG 7612

В автобусах і таксі досі використовуються ручні електронні термометри. Протягом лютого-березня вагонами метро патрулювали службою охорони, працівники якої контролювали, щоб всі пасажири були в масках. Для входу в метро досі також необхідно пред'явити «код здоров'я», а в деяких містах Китаю необхідно відсканувати спеціальний QR-код при вході для того, щоб зареєструвати свої відвідування.

На вході до залізничних вокзалів також вимірюють температуру у всіх відвідувачів. При цьому, під час перевірки квитків вже в поїзді співробітники залізниці повторно роблять заміри температури за допомогою безконтактних термометрів.

IMG 9240

У таксі встановили захисний екран між водієм і пасажирами. Це превентивні заходи, оскільки водії щодня контактують з великою кількістю людей. Обов'язковою умовою як для водія, так і для пасажира є наявність маски і перевірка температури.

IMG 8656

Доставка споживчих товарів

В галузі доставки фундаментальних змін не відбулося. Однак, були введені обмеження для всіх кур'єрів і служб доставки — заборона на вхід в житлові комплекси і бізнес-центри.

Якщо раніше доставка здійснювалася до дверей будинку або офісу, то тепер необхідно виходити на вулицю і забирати посилку у кур'єра, або в місці, де вона була залишена. Пов'язано це з тим, що кур'єри контактують з великою кількістю людей і можуть швидко поширити інфекцію. Тому, таким чином, скорочується кількість людей в їх контактній групі.

IMG 9226

Служби доставки їжі і продуктів зобов'язані регулярно обробляти транспортні засоби та бокси для перевезення замовлень спеціальними антисептичними препаратами. Також співробітники регулярно здають тест на відсутність вірусу.

Відвідування торгових центрів

На входах в торгові центри до сих пір працює обов'язковий контроль температури тіла для всіх відвідувачів. Крім того, деякі магазини, наприклад Apple, встановлюють додатковий контроль у себе на вході.

Більшість торгових центрів встановили на вході рамки контролю температури і тепловізори для прискорення процесу і комфорту відвідувачів.

IMG 9318

Режим роботи в кав'ярнях, продуктових ринках і магазинах

На входах у будь-які місця з великим скупченням людей заміряють температуру. В основному за допомогою електронних градусників, в місцях з великою прохідністю за допомогою тепловізорів. Також просять пред'явити «код здоров'я».

У деяких кав'ярнях досі здійснюється реєстрація входу і перевірка температури. Це залежить від міста і району. У районах, де зафіксовано більше випадків заражень, правила суворіші.

IMG 9269

Для входу необхідно пред'явити «код здоров'я», а в деяких закладах можна відсканувати QR-код і зареєструвати свої відвідини. Це автоматизована процедура, яка замінила реєстрацію в паперовому журналі.

У кафе з обслуговуванням «від стійки» перед касиром на підлозі нанесені обмежувальні лінії, які не можна перетинати. Таким чином досягається збільшення простору між співробітниками закладу і відвідувачами.

Збільшено відстань між столиками, а в деяких закладах введені обмеження за кількістю людей за одним столом.

IMG 7584

Як працюють готелі в Китаї

У квітні бували випадки, коли готелі відмовлялися селити іноземців. Це було пов'язано з тим, що кількість зареєстрованих захворювань серед іноземців значно перевищило показники серед китайців. Але вже до кінця квітня ця проблема була вирішена.

Для заселення в готель необхідно пред'явити «код здоров'я», інформацію про відвідані протягом останніх 14 днів місця. Деякі готелі вимагають довідку про результати тесту на коронавірус, видану не пізніше 7 днів назад.

IMG 8680

Фітнес-клуби

У Китаї після карантину почали ретельно перевіряти іноземців. Наприклад, для відвідування спортивного клубу необхідно надати довідку про відсутність вірусу, і стосується це тільки іноземців.

IMG 9861

Крім цього, для всіх спортзалів діє обмеження на кількість відвідувачів, які одноразово перебувають в приміщенні. Для того, щоб потренуватися, необхідно заздалегідь реєструватися на певний час. Крім цього, як і всюди, потрібно показувати «код здоров'я» і реєструватися в журналі спортклубу.

IMG 9862

Замість підсумку

Варто відзначити надмірну увагу до іноземних громадян, для яких перевірки були більш пильними. Крім того, подвійну перевірку проходили жителі провінції Хубей, як регіону з найбільшою кількістю захворювань. Таким людям всюди потрібно пред'явити довідку про складання тесту на коронавірус. Їх дані про переміщення, температурний режим і загальний стан здоров'я фіксувалися у всіх закладах і підприємствах.

Якщо говорити в цілому, крім перерахованих вище пунктів, в Китаї нічого не змінилося. При цьому, носіння масок та постійний контроль температури тіла вже практично стали нормою і увійшли у звичку. Зараз складно сказати, коли скасують профілактичні заходи зовсім. Швидше за все, такий стан справ триватиме ще кілька місяців.