18 грудня 2020
1521
Причини уповільнення зростання китайської економіки
rating-stars Рейтинг 5
-->

Експерти по всьому світу хапаються за голову. Залишається тільки здогадуватися, як вплине економічна ситуація в Піднебесній на фінансове становище великих країн.

Сьогодні бізнес з Китаєм розпочинають представники з різних куточків планети. Зростання економіки сповільнилося до рекордно низьких показників. З березня 1992 року вони виявилися найнижчими.

Думка аналітиків

Торгові війни - головна причина погіршення економічної ситуації в Китаї. Через збільшення тарифів на експорт знизилася кількість вантажоперевезень в США. При цьому Америка не перестає тиснути, тому очікувати знижень по обмеженням не варто.

Зворотна тенденція спостерігається в тому, що Китай купує менше товарів з інших країн. Отже, сповільнюється глобальне економічне зростання. США поставили за мету продовжити економічний цикл, стимулюючи виробничий сектор. У період погіршення економіки в країні є два вибори: закуповувати товари за кордоном або виробляти свої. Америка почала рухатися в сторону другого варіанту. Хоча є певні ризики, пов'язані з доларизацією і зустрічним зростанням тарифів.

china economy

Вплив пандемії на економіку Китаю

Україна сильно відчула зміни після того, як відбулося закриття кордонів. Коронавірус завдав першого удару по економіці Китаю, так як спалах стався саме там.

Виробництво і торгівля в Китаї відчули серйозні проблеми. Раніше епідемії в Піднебесній не виходили за межі провінцій або країни. На початку карантину туристи масово здавали квитки, і сьогодні в'їзд в Китай у багатьох не планується.

Імпорт товарів скоротився через страх хвороби. Навіть AliExpress на деякий час вводив обмеження на вивезення замовлень. На листопад 2020 року ситуація покращилася, але колишні обсяги відправок товарів не збереглися. Якщо сам Китай готовий обмінюватися товарами, то більшість країн тільки починає активну боротьбу з розповсюдженням вірусу, закриваючи кордони.

Карантинні заходи дозволили локалізувати епідемію, але економічна ситуація все одно погіршилася. Зараз китайці максимально обмежили ділові та туристичні поїздки, і повністю відкривати кордони не планують. Монетарні заходи, вжиті владою, повинні простимулювати економіку. Однак, у експертів є думка, що накачування грошима не вирішить проблему.

Очевидно, що економіку Китаю чекає тривала рецесія. І скільки триватиме ця ситуація - невідомо. Найближчі півроку уряд Китаю проведе в пошуках балансу між необхідністю врятувати економіку, і, в той же час, не допустити наступної хвилі коронавірусу. Решта країн вважають за краще спостерігати за Піднебесною з боку, щоб перейняти досвід виходу з кризи.