19 травня 2020
1456
logistic
rating-stars Рейтинг 5
-->

Згідно з дослідженням, 71% вантажовідправників вважають аналітику в реальному часі дуже цінною, і 61% з них оцінюють сторонні торгові шляхи на основі рівня обслуговування і витрат.

Вантажовідправники шукають можливості отримати вигоду з досвіду постачальників логістичних послуг в області стратегічного управління, взаємодії з клієнтами і IT. Практика показала, що керовані даними процеси в логістиці набагато швидше задовольняють потреби клієнтів, а також допомагають швидко вийти на нові ринки.

У той же час збільшення обсягу даних створює певні проблеми. Безпілотні літальні апарати, транспортні засоби з автономним управлінням і навігаційні програми вимагають від логістичних компаній численних довгострокових вкладень.

Міжнародні транспортні та логістичні компанії розширюють використання машинного навчання і Big Data, розуміючи, що за цим майбутнє галузі.

Що таке логістика на основі даних

Успіх будь-якої логістичної компанії залежить від ефективного транспортування, своєчасності і точності. Такі компанії також повинні балансувати між задоволенням попиту клієнтів і управлінням рівнями запасів. Таким чином, здатність прогнозувати попит в певний момент надає значну перевагу.

Великі дані дозволяють компаніям використовувати прогнозну аналітику, відстеження історичних даних, аналіз моделей і прогнозування майбутньої поведінки з урахуванням тенденцій і орієнтації на перевагах для клієнтів. Однак прогностична аналітика — це лише одне з багатьох можливих застосувань даних в логістиці.

Amazon є відмінним прикладом компанії, яка використовує передові технології на основі даних і постійно вдосконалює свої служби доставки. Більшість логістичних компаній усвідомлюють необхідність конкурувати з такими гігантами, як Amazon, які пропонують кращі ціни і швидко ростуть.

Все більше компаній використовують дані для прийняття рішень і автоматизації. Штучний інтелект також пропонує автоматичні альтернативи традиційним надійним вилковим навантажувачам, значно підвищуючи ефективність. Наприклад, використання автоматизації дозволило Amazon скоротити терміни доставки до 24-48 годин.

a it2

Ключові аспекти керованої даними логістики

Блокчейн і Big Data

За останні кілька років попит на IT-послуги в логістиці збільшився, оскільки дрібним і середнім експортерам і імпортерам доводиться конкурувати з більш великими компаніями, які вже використовують блокчейн і Big Data. Ці технології дозволяють компаніям стверджувати специфікації на відправку, відстежувати стан свого вантажу, бачити, чи був завантажений їх товар, і перевіряти умови в контейнері з комп'ютера. Дані, що зберігаються в блокчейні, не можуть бути змінені, і тому вони повністю захищені. У той же час, це дозволяє компаніям відстежувати квитанції про доставку, дати прибуття і митного оформлення, підвищуючи прозорість.

Інтерфейс прикладного програмування (API)

API дозволяють логістичним компаніям більш ефективно передавати дані, використовуючи пристрої IoT (Інтернет речей) в режимі реального часу.

Компанії останнім часом стали більше уваги приділяти тому, що внутрішня інформація була доступна за потрібне людям, включаючи треті сторони і внутрішні команди. Доступ до цінних даними зазвичай вимагає великої кількості ручної праці, в той час як API усувають необхідність в ручних перевірках, забезпечуючи автоматичний зв'язок між пристроями.

Менеджерам потрібно тільки контролювати ці процеси, щоб ділитися або скасовувати права на зміни в мережі і стверджувати доступ до даних. Ще однією перевагою API є те, що вони можуть бути легко інтегровані в будь-яку платформу управління або панель інструментів.

a it3

Безпечні платежі і швидкі транскордонні транзакції

Використання кредитних і дебетових карт є світовою тенденцією. У той же час криптовалюта впровадила альтернативний підхід для забезпечення безпеки міжнародних платежів, який вже почали використовувати в логістиці.

Оскільки споживачі звикли до певного рівня зручності оплати, логістичним компаніям необхідно адаптуватися до їхніх вимог, пропонуючи альтернативи. Це основна причина, по якій біткойн отримав широке визнання, будучи одночасно гнучким і безпечним рішенням, що забезпечує конфіденційність клієнтів. Криптовалюта допомагає логістичним компаніям гарантувати конфіденційність і безпеку транскордонних платежів.

Висновок

Оскільки очікування клієнтів і транспортні витрати зростають, багато компаній шукають технологічні рішення, які допоможуть їм вирішити ці проблеми.

Хоча відстеження останніх технологічних тенденцій є непростим завданням, інвестиції в рішення, засновані на даних, є єдиним способом підтримання конкурентної переваги в бізнесі. Тому очікується, що в найближчому майбутньому світове впровадження технологій, заснованих на даних, вже очевидно.

Рішення на основі штучного інтелекту, блокчейну і Big Data підвищують ефективність багатьох логістичних процесів, а також прозорість операцій. Таким чином, основна причина зростання популярності логістики, заснованої на даних, полягає в тому, що вона дозволяє компаніям швидко реагувати на коливання попиту.