30 квітня 2020
1606
laboratorny-zrazky
rating-stars Рейтинг 5
-->

Іноді підприємці поставляють особливу продукцію з Китаю, але для цього потрібно спочатку доставити зразок. Наприклад, як в умовах пандемії сьогодні транспортуються віруси та інші речовини для того, щоб виробити вакцину? Один з важливих аспектів тут — упаковка і методи доставки.

Ось чому існують спеціальні правила, що забезпечують безперебійну роботу поставок лабораторних зразків. Це лише деякі з найбільш важливих аспектів, які необхідно враховувати при упаковці і доставці лабораторних зразків.

Класифікація зразка

Класифікація для окремого зразка відрізняється для кожної упаковки. Вона визначає конкретний метод упаковки і вимоги до перевезення, які повинні застосовуватися. Є дві основні категорії.

Категорія А відноситься до всіх інфекційних речовин, які становлять небезпеку зараження чи шкоду для життя як у людей, так і у тварин. Деякими прикладами цих речовин є Bacillus anthracis, Chlamydia psittaci або вірус енцефаліту.

Категорія B відноситься до інфекційних речовин, які не здатні викликати симптоми захворювань або смертельні захворювання. Ці речовини зазвичай перевозяться для діагностичних або дослідницьких цілей. Наприклад, деякі зразки, які є підозрілими для організмів, підпадають під цю категорію, наприклад лептоспіроз.

Вимоги до перевезення

Закон Китаю вимагає, щоб персонал, який упаковує товари, регулярно проходив належну підготовку. Саме навчання також специфічне для обох категорій.

Категорія А передбачає формальне навчання і документацію для всіх, хто виконує процес упаковки.

Вимоги до навчання для категорії B неформальні, але вони також повинні бути задокументовані. Це навчання потрібно для всіх співробітників, які несуть відповідальність за упаковку в цій категорії.

laboratory2

Загальні вказівки по упаковці

Обидві вищезгадані категорії вимагають певного методу упаковки.

Категорія A вимагає водонепроникного первинного контейнера, абсорбуючого матеріалу і водонепроникного вторинного контейнера з переліком вмісту, написаним на ньому. Для цього також потрібен жорсткий зовнішній контейнер Організації Об'єднаних Націй з маркуванням ООН.

Базова потрійна система упаковки

Базова система потрійної упаковки є найбільш поширеним методом упаковки і складається з трьох шарів.

Перший шар є первинною упаковкою. Це маркована, водонепроникна, герметична ємність, загорнута в абсорбуючий матеріал.

Потім йде вторинна упаковка. Це міцна, герметична ємність, яка забезпечує безпеку первинної.

Останній шар — це зовнішній пакувальний пакет. Вторинна упаковка захищає від зовнішніх впливів, таких як вода і фізичні ушкодження, які можуть виникнути при транспортуванні. 

laboratory3

Етикетки для небезпечних вантажів

Для відправки всіх небезпечних речовин на зовнішній упаковці повинні бути розміщені етикетки із зазначенням.

Для кожного типу біологічних речовин, що відправляються, є спеціальні ярлики небезпеки. Так, наприклад, інфекційні речовини і генетично модифіковані мікроорганізми мають власне маркування небезпеки, а неінфекційні генетично модифіковані мікроорганізми і вуглекислий газ мають окреме маркування небезпеки.

Також дуже важливо, щоб упаковки, що містять рідину від інфекційних організмів, були завантажені правильно. Вертикальне положення повинно бути позначено двома мітками «Орієнтація упаковки» на двох протилежних сторонах.

Транспортне планування

Одна з основних обов'язків відправника — переконатися в правильності упаковки, маркування і документації всіх інфекційних речовин і діагностичних зразків. Передача інфекційних матеріалів вимагає ефективної координації між відправником, перевізником та одержувачем.

laboratory5

Вимоги до діагностичних зразків

У перевезенні діагностичних зразків необхідно дотримуватися певних вимог. Наприклад, діагностичні зразки повинні перевозитися в упаковці, яка відповідає конкретним інструкціям, але упаковка не вимагає маркування специфікації ООН. Також загальний обсяг у зовнішній упаковці не повинен перевищувати 4 л.

Далі, маркування зовнішньої упаковки повинно містити три важливі елементи інформації. Перший — це адресна мітка, яка містить як ім'я, адресу і номер телефону одержувача і відправника вантажу, так і твердження «Діагностичний зразок,, упакований відповідно до інструкції».

Крім того, упаковка повинна містити необхідні товаросупровідні документи, які мають бути закріплені на зовнішній упаковці. Серед відвантажувальних документів — пакувальний лист з усією необхідною інформацією про посилку і одержувача, а також авіанакладна.

Посилка повинна також мати дозвіл на ввезення/вивезення та декларацію. При цьому, етикетка з інфекційною речовиною і декларація вантажовідправника про небезпечні вантажі не потрібні для діагностичних зразків.