15 квітня 2021
2402
Не казка про бізнес з Китаєм
rating-stars Рейтинг 5
-->

В деякому царстві, у деякій державі, жили-були китайський постачальник і український клієнт. Китайський постачальник продавав українському клієнту найякісніший, новомодний товар майже безкоштовно.

А ті копійки, за які він цей товар клієнту продавав, і зовсім не вимагав, а давав безвідсотковий, безстроковий кредит (вважай розстрочку) на енну кількість років, адже гроші - це ж така дрібниця. 

І то, заради чого ми тут зібралися - це важливість українського клієнта в очах китайського постачальника, адже вони стільки років разом дружать і він (клієнт) навіть в гості літав до китайця і той йому показав фабрику. А потім цей товар майже безкоштовно привозили в Україну. Вночі. Поки митниця спить. ( «А що, так можна було ?!»)

І в феєричному завершенні цієї казки хотілося б додати, що клієнт звичайно ж продавав цей товар з націнкою в 5000% (зараз дістаємо калькулятор і рахуємо прибуток), і через кілька місяців наш український герой вже був мультимільйонером, і сам, на особистому досвіді, проводив тренінги « як розбагатіти в короткий період часу без вкладання коштів і моральних витрат ». Ось і казочці кінець. А хто слухав і повірив - той не володіє інформацією і не розбирається ні в ринку (ні в українському, ні в китайському), ні в оподаткуванні та фінансах, ні в основах ведення експортно-імпортних операцій. Ще й вельми довірливий.

А насправді .... (приготуйтеся). Після прочитаного, життя вже ніколи не буде колишнім) ..., щось пішло не так. Спочатку до нашого героя почали повертатися його клієнти, яким він обіцяв працюючий бізнес-план, з претензіями, що план не спрацював і зажадали свої сплачені гроші за тренінг назад.

Далі прийшли клієнти, які купили у нього товар, з вимогою повернути гроші за той самий, максимально якісний китайський товар, куплений, нагадаю, майже даром, тому що він раптом опинився зламаний / бракований. Але тут проблема виявилася розв'язуваною. Наш клієнт міг би повернути гроші покупцям, а потім вимагати з постачальника, той не відмовить, вони адже стільки років дружать.

Так, але ... китайський постачальник сказав, що він відправляв дуже сильно якісний товар і це його в Україні поламали криворукі покупці. А як тут посперечаєшся, якщо ніхто не контролював відвантаження в Китаї.

Тоді наш герой розсердився і вирішив не повертати кредит постачальнику! Адже він перестрахувався. Але трохи покопавшись на просторах інтернету, він несподівано для себе зрозумів, що ті невеликі гроші, які він сплатив постачальнику в якості передоплати, включали в себе повну вартість товару. Все інше було не маленьким відсотком за умовне користування позиковими коштами…

Тепер в очах українського клієнта була тільки помста: «ось зараз зв'яжуся з фабрикою і звільнять цього китайця! А мені повернуть хоча б якісь гроші! »..., контакти фабрики ледве знайшов (не дарма ж їздив він в Китай), та тільки йому там відповіли, що ніколи його постачальник там не працював і взагалі вони не в курсі, хто він такий ....

Потім прийшла податкова поліція і попросила показати документи на товар (а які?) Товар ж не розмитнили. Вважай - контрабанда. Контракту з постачальником теж немає. Який контракт? Адже постачальник по дружбі майже все подарував. Все конфіскували від контрабандного товару до табуреток в офісі.

Калькулятор в офісі виявився поламаним і заробіток вже не здавався таким величезним (і справді, замість 5000% націнки виявилося всього 50 ...) і всіх зароблених грошей не вистачить, щоб, як мінімум, з боргами розрахуватися.

Да так буває. Але наш герой руки не опустив. Перший досвід з Китаєм буває досить складним і болючим, але він вчить заповнювати прогалини в знаннях. Поганий досвід - теж досвід.

Зараз наш герой - зовсім інша людин:

  • Він моніторить китайський ринок. І навіть знайшов альтернативних постачальників з нашою допомогою, на випадок відсутності товару в стоці або затяжного терміну виробництва товару.
  • Провести інспекцію постачальника тепер для нього початкове питання при роботі з новими фабриками.
  • Звернувся до нас за допомогою в складанні ЗЕД-контракту з постачальником, щоб на руках були хоч якісь документальні гарантії. Де? Що? За якою ціною він купив і як швидко постачальник повинен відвантажити замовлення.
  • Всі замовлення остаточно оплачуємо тільки після контролю відвантаження в Китаї. Потрібно переконатися, що немає браку, пересортиці, і взагалі, що товар відповідає заявленому.
  • Здійснює свої поставки з нами, тому що довіряє. Наші експерти підкажуть, як вирішити ту чи іншу проблему з логістикою та митним оформленням. Привезуть надійно і в строк.

Але найголовніше - спокій. Наш клієнт більше ні про що не переживає. Система налагоджена і наш клієнт росте разом з нами!

Матеріал підготувала експерт компанії Fialan Літвякова Вікторія.