4 грудня 2020
1591
rating-stars Рейтинг 5
-->

Одна з основних проблем з якими стикаються українські підприємці і бізнесмени при роботі з Китаєм - це вибір сумлінного постачальника. І навіть, якщо ви здійснили з вашим партнером кілька вдалих угод, це не дасть вам ніяких гарантій на те, що постачальник не помилиться.

Будь-який бізнес складається з ризиків, будь то відкриття магазину або робота з китайськими постачальниками. Повністю обмежити себе від всіх ризиків неможливо, але зате цілком реально їх мінімізувати. Так на які деталі варто звернути увагу для того, щоб уберегти себе від косяків при роботі з китайськими постачальниками?

  1. Китайці виконують всі замовлення «буквально».

    При оформленні угоди все залежить від того, наскільки чітко, ясно, грамотно і зрозуміло ви озвучите свої вимоги до товару. Інакше ви ризикуєте не отримати очікуваного результату.

    Тут хотілося б навести приклад оформлення поставки для одного клієнта Fialan. Після замовлення на контейнерну партію білої сантехніки, по приходу вантажу на склад наші ЗЕД-менеджери виявили молочний колір замість білого. Єдиним аргументом з боку постачальника був той момент, що клієнт не уточнив відтінок потрібного кольору.

    Щоб захистити себе від подібного роду ситуацій, коли ви ризикуєте отримати не той товар, на який розраховували і просто можете купити «кота в мішку», варто прописувати всі умови, яким повинен відповідати вантаж в китайському контракті. Це єдиний важіль тиску на китайського виробника і можливість отримати саме ту якість товару, яку ви очікуєте.

  2. Китайці не дотримують обіцянок.

    Тут можна описувати ситуації з простроченням строків виготовлення товарів, коли постачальник вас годує обіцянками або розповідями про те, який величезний обсяг робіт на нього покладено і просить почекати ще трохи. Також, це питання стосується підвищення вартості на товари. Варто тільки внести передоплату, як раптово постачальник піднімає ціну на сировину, витратні матеріали та відповідно змінюється підсумкова ціна на кінцевий продукт.

    Дані ситуації вкотре вказують на те, що не можна вірити постачальникам «на чесне слово», а варто завжди фіксувати всі домовленості, щоб уникнути несприятливих сюрпризів.

  3. Китайці не заморочуються.

    Багато фабрик-виробників і постачальників не орієнтовані на іноземний ринок, не знають міжнародних стандартів.

    Так, укладаючи поставку на умовах FOB, китайські постачальники зобов'язуються нести всі витрати з доставки вантажу на склад Fialan в Гуанчжоу / Шанхай або Чженчжоу, а також оплату всіх експортних документів на вивезення товару. Але, як показує практика, багато постачальників нехтують цими вимогами, тому що просто на просто орієнтовані на внутрішній ринок, не мають експортної ліцензії і не можуть продавати товар за кордон. Тому клієнтам доводиться шукати додаткові шляхи на вирішення питання вивезення товару вже за фактом готовності вантажу, що займає додатковий час і може відстрочити планову дату відправки, і як підсумок подовжує кінцеву дату отримання товару в Україні.

    Щоб співпраця з постачальником відбувалась спокійно і без підводних каменів, компанія Fialan здійснює інспекцію виробника, яка включає в себе перевірку всіх документів, ліцензій на здійснення виробничої та торговельної діяльності.

  4. Китайці люблять робити «сюрпризи».

    Уявіть ситуацію: ви оформили велике замовлення на поставку контейнерної партії посуду. Транспортна компанія оформила всі необхідні документи на вивезення товару, перевізник підготував пакувальний лист на ваше замовлення, контейнер відправився в пункт призначення. По прибуттю на митницю контейнер відправляють на огляд, в ході якого виявляється не заявлені 3 сковорідки, як подарунок від постачальника за велике замовлення. У підсумку, контейнер на межі конфіскації, тривалий розгляд з митними органами з питань оформлення вантажу, заморожені кошти і витрачений час.

kit postavshk2

Постачальник і припустити не міг, що такий порив доброї волі, може доставити клієнту величезну кількість турбот. В такому випадку, щоб уникнути подібного роду непорозумінь і неприємностей ЗЕД-менеджер компанії Fialan може провести контроль навантаження товару в контейнер перед відправкою з метою фіксації відповідності вантажу по інвойсу (кількість і якість), їх належний стан і пакування. Це дозволить також підготувати коректні дані для коносамента і всіх транспортних документів для постачання, щоб пройти митні процедури в Китаї і в країні отримання без ускладнень.

Як і в будь-якому бізнесі, ризики дійсно існують. І для того, щоб побудувати тривалі та продуктивні відносини з китайським виробником потрібен час, терпіння, гнучкість і довіра до професійності експортно-імпортної компанії.

Fialan може взяти під контроль виконання будь-якого процесу на кожному етапі вашого замовлення, щоб угода пройшла гладко і перевершила всі ваші очікування.