17 листопада 2020
986
rating-stars Рейтинг 5
-->

Вантажоперевезення з Китаю поїздом користуються популярністю через низьку вартість доставки. Наприклад, ціна експорту на літаку одного і того ж товару вийде набагато дорожче, ніж на поїзді.

В обхід території Росії був випущений залізничний маршрут Україна - Грузія - Азербайджан - Казахстан - Китай. Налагодивши перевірену систему доставки, можна закуповувати китайську продукцію за низькими цінами і відправляти українську продукцію на експорт.

Детальніше про проект

Перший запуск складу був здійснений з Іллічівського морського порту в Одеській області. Альтернативна зд доставка вантажів з Китаю планується функціонувати без перетину території Російської федерації. Прискорений маршрут стане новим напрямком «Шовкового шляху»

Перший поїзд вирушив практично порожнім, адже проект вважається поки експериментальним. Контейнерний транспорт пройшов шлях до Китаю і назад. Через 19 діб до Києва на станцію Лиски прибув потяг з 41 контейнерами, які доставили холодильне обладнання.

Насправді останнім часом відзначається зниження попиту в Піднебесній на іноземну продукцію. Експорт українських товарів до Китаю, ймовірно, відновиться в достатньому обсязі після закінчення пандемії. Тим не менш, компанія Fialan продовжує співпрацювати з перевіреними постачальниками, не знижуючи обертів. Фахівці також пропонують послуги з оформлення документів, супровід експорту та імпорту в Китай.

perevozki v kitay

Плани на майбутнє

Укрзалізниця планує налагодити маршрут при наявності достатнього вантажу. Деякі вагони при виїзді з країни можуть бути порожніми, але повертатися вони повинні завантаженими. В цьому випадку частота рейсів буде збільшена і маршрут стане регулярним. Відправлення транспорту за чітким графіком дозволить планувати закупівлі підприємцям і налагодити роботу з певними китайськими постачальниками.

У планах запровадити онлайн сервіс для замовлення контейнерного місця в поїзді і оплати послуги через веб-банкінг. Сьогодні сайт знаходиться в розробці. Робота системи буде налагоджена за аналогією з придбанням пасажирських квитків на поїзди.

Прямі перевезення в Китай курсують з червня 2020 року. Довантаження контейнерних поїздів здійснюється в містах, через які прокладений маршрут. Всього 13 поїздів вже прибуло. Проект вважається відносно успішним і припинятися не планує.

Незважаючи на сміливі заяви в мережі про збитковість нового маршруту, власники Укрзалізниці працюють над залученням підприємців з боку Китаю і України. Компанія Fialan, в свою чергу, обирає перевірені способи транспортування вантажів будь-якого обсягу.