14 січня 2020
3496
rating-stars Рейтинг 5
-->

Щодня з Китаю в Україну доставляються сотні тисяч тон різноманітних видів товарів, що проходять митний перевірку і потребують відповідного документального оформлення. Одним з головних документів при перетині митних пунктів пропуску для ввезення продукції в нашу країну і митного очищення є експортна декларація.

Митне очищення товару передбачає проведення комплексу контрольних процедур з метою перевірки достовірності відомостей, зазначених у митній декларації:

  • Перевірка правильності класифікації
  • Країни походження
  • Точної вартості товар
  • Огляду товару

Тому навіть незначна помилка в заповненні експортної декларації може привести до довгострокового простому товару на митниці, значних додаткових витрат на транспортні та складські послуги, а також переформатування всього логістичного ланцюжка по території України.

При проходженні української митниці часто виникає необхідність надання оригіналу експортної декларації.

Що це за документ, які права та преференції він надає своєму власникові і як його правильно оформити, розглянемо нижче.

Оформлення декларації

У бізнесу часто виникає питання щодо експортної декларації, як оформити, або ж де зробити декларацію на експорт. Виходячи з міжнародного зводу правил INCOTERMS, цим займається або продавець товару, або його покупець. Кожна держава має свої власні форми митних декларацій та правила їх оформлення.

Китайська митна вантажна декларація заповнюється згідно з регламентом, що викладений у «Митних правилах КНР щодо заповнення експортно-імпортної вантажної митної декларації», затверджених маніфестом ГТУ КНР № 52 2008 року.

Вона використовується для підтвердження митної вартості товару, що експортується.

Потрібно відзначити, що більшість великих компаній-виробників Китаю мають право на повернення ПДВ при здійсненні експортних операцій. Тому, для них вкрай важливо правильно оформити всі необхідні документи. Період повернення ПДВ складає від 3 до 6 місяців, а можливий обсяг суми — від 8% до 17% від заявленої вартості закупленої продукції і в залежності від групи товару. Цей фактор може значно вплинути на закупівельну ціну у продавця.

Митні органи КНР, в свою чергу, з особливою увагою перевіряють достовірність інформації, поданої в декларації з метою недопущення спотворення середньоконтрактної митної вартості того чи іншого товару.

pexels photo 799091

Розрахуй
доставку з Китаю ОНЛАЙН
Отримайте розрахунок вартості доставки з Китаю в кілька кліків.
Прицінюйтеся, не чекаючи розрахунку менеджера.
Виконати розрахунок
calculator

Форми експортних декларацій КНР

На сьогоднішній день є три найбільш поширені форми китайської експортної декларації.

JG02

Дана форма декларації засвідчується тільки ліцензованим експортером з проставленням печатки компанії (як правило, із зіркою). Якщо продавець є також експортером і має ліцензію, то допускається завірення печаткою юридичної особи — продавця. При цьому дана форма не завіряється митними органами КНР. Якщо на документі присутня особиста печатка співробітника митниці Китаю, то така декларація може бути не прийнята митними органами України, як оформлена з порушенням правил.

JG07 і JG09

Ці форми завіряються як експортером, так і митними органами КНР. При цьому митні органи проставляють печатку червоного кольору, діаметром близько 4 см, в тексті друку вказано особистий номер співробітника митниці в дужках <>. Також тут може бути невеликий квадратний штамп (особиста номерна печатка співробітника митниці). Саме на підставі цих форм експортер може повернути ПДВ і використовує їх для звернення до податкових органів та до органів валютного контролю.

pexels photo 1095814

Вимоги до заповнення декларації

Відповідно до митного законодавства Китайської Народної Республіки, зокрема, згідно Інструкції Головного митного управління КНР про порядок заповнення митної декларації документ повинен відповідати наступним вимогам:

Реєстраційний номер повинен складатися з 18 цифр:

  • перші чотири цифри позначають код митниці, в якій було подано декларацію
  • другі чотири — календарний рік оформлення товарів
  • дев'ята цифра — експорт або імпорт товарів (0 - експорт, 1 - імпорт)
  • останні дев'ять цифр є простим порядковим номером

Наприклад, реєстраційний номер декларації 010120100123456789 свідчить про те, що товари з даної декларації оформлялися на експорт в 2010 році в митниці Пекінського аеропорту (0101 - код митниці Пекінського аеропорту, 2010 — рік оформлення, 0 — експорт, 123456789 — порядковий номер).

pexels photo 1095814

Копії декларації

Іноді для проходження митного очищення вантажу достатньо пред'явити копію експортної митної декларації.

Копії експортних митних декларацій завіряються в Торгово-промисловій палаті Китаю (China Consil for the promotion of international trade (CCPIT), відділення якої знаходяться в кожній провінції КНР.

При цьому на руки видається два документа, прошнурованих та скріплених печаткою і підписом завіреної особи — копія експортної митної декларації та свідоцтво про справжність.

Складнощі оформлення

Найчастіше, надання експортної декларації митних органів не приносить бажаних результатів. Українські імпортери через допущення неточностей при її оформленні та неправильного трактування законодавства КНР і України стикаються з перешкодами і труднощами.

При виникненні підозри щодо вартості ввезеного в Україну товару, митники можуть затримати товар до з'ясування всіх обставин або зовсім його конфіскувати. Єдиним виходом в таких ситуаціях є судова тяжба, яка може тривати від півроку до дев'яти місяців.

Для економії часу і зайвих витрат, найкраще звернутися в спеціалізовані компанії, які в найкоротші терміни правильно оформлять експортну декларацію і допоможуть не допустити зайвих труднощів під час доставки вантажу в Україну.

Фахівці консалтинго-логістичної компанії Fialan більше 15 років займаються доставкою вантажів з Китаю та з радістю допоможуть оформити експортну митну декларацію та надати цілий комплекс інших послуг логістичного, юридичного та консалтингового сервісів. Залишайте заявку на сайті для отримання консультації з усіх питань.