5 травня 2020
2162
карго-фрахт
rating-stars Рейтинг 5
-->

Поняття карго і фрахту може заплутати тих, хто працює із транспортною галуззю. Хоча обидва терміни мають схожі значення і тісно пов'язані з перевезенням товарів, різниця дійсно існує.

В чому полягає принципова різниця між карго і фрахтом і як їх використовують в логістиці? Ми зібрали кілька фактів, які усунуть всі ваші сумніви щодо цих умов доставки з Китаю.

Якщо говорити про визначення термінів карго і фрахту, то різниця полягає в декількох аспектах починаючи з назви. Ви помітите, що тип транспорту, який вони передбачають, відрізняється, а також тип товарів, з якими вони пов'язані.

Проте, навіть ті, хто має багаторічний досвід в бізнесі по доставці з Китаю, продовжують використовувати ці терміни взаємозамінно.

У чому суть фрахту?

Фрахт має досить широкий спектр значень і часто використовується в транспортній і торговельній галузях. Термін відноситься тільки до комерційних товарів, що може бути одним з принципових відмінностей в порівнянні з терміном карго.

Як правило, фрахт пов'язаний з обсягами товарів, що перевозяться автомобільним або залізничним транспортом. Багато логісти використовують терміни «фрахтова машина» або «фрахтовий поїзд», що, по суті, вірно. Однак термін «фрахт» має ще кілька значень, і саме тут починаються проблеми сприйняття різниці між фрахтом і карго перевезеннями.

А саме, фрахт може використовуватися практично для будь-якого комерційного вантажу, що перевозиться поїздом, вантажівкою, літаком або кораблем. Листи є єдиним видом вантажу, який не належить до цієї групи.

Дуже часто в транспортній галузі термін «фрахт» використовується для позначення плати за транспортні послуги (з додаванням слова «тариф»).

cargo freight2

До чого конкретно відноситься карго?

В системі міжнародних вантажоперевезень, поняття карго означає компанію, яка займається комплексним перевезенням і доставкою товарів, а також їх митним оформленням.

Використовуваний спеціально тільки для товарів, термін карго не включає оплату або гроші, що стягуються за перевезення товарів. Це означає, що будь-який товар, що перевозиться можна назвати карго. Великі вантажні контейнери, які зазвичай використовуються для перевезення вантажів, теж називаються карго. Поштові послуги для перевезення посилок, можуть також називатися карго. Будь-який предмет для споживання, який перевозиться, може називатися карго.

cargo freight3

У чому різниця між карго і фрахтом?

Основна відмінність між використанням слів «карго» і «фрахт» полягає в тому, що будь-які збори, що стягуються транспортним перевізником, часто називають зборами за фрахт.

З іншого боку, карго не відноситься до списаних грошей, а тільки до товарів. Іноді слово «фрахт» може використовуватися не тільки для опису товарів, але також може бути і процесом транспортування товарів.

Карго — це зазвичай товари, що перевозяться великими транспортними засобами, такими як вантажні судна і літаки. У той час як фрахт — це зазвичай товари, що перевозяться невеликими транспортними засобами, такими як вантажні автомобілі.

Обидва терміни використовуються для імпортованих і експортованих товарів. Відмінності між цими двома термінами в наш час стали менше, але спочатку карго відносився виключно до товарів, що перевозяться морським або повітряним транспортом, тоді як фрахт використовувався виключно для товарів, що перевозяться автомобільним або залізничним транспортом.