3 лютого 2020
1497
rating-stars Рейтинг 5
-->

Ми вкрай стурбовані ситуацією, що склалася в Китаї. А враховуючи, що частина нашої команди постійно знаходиться там — змушені тримати руку на пульсі і постійно моніторити ситуацію.

Спалах нової форми коронавирусу сильно вплинув на діяльність багатьох компаній, а також сколихнув світові ринки.

Ухань як стратегічне виробниче місто

Згідно оперативних даних, кількість жертв від нового штаму вже налічує 362 осіб. Всього зафіксовано 17,3 тис. заражених. Епіцентром вірусу, який почав розповсюджуватися із грудня, стало місто Ухань в Китаї. Саме Ухань відіграє стратегічну роль в операційній діяльності безлічі світових компаній.

За даними Bloomberg, провінція Хубей налічує до 1016 промислових заводів. Столиця провінції — Ухань займає 13 місце в Китаї за кількістю промислових підприємств. Тут розташовано більше 500 фабрик. Саме місто відіграє велику роль у розвитку автомобільної промисловості. Тут розташовані заводи Nissan, Honda і General Motors. Місцева компанія Yangtze Optical Fibre and Cable є світовим лідером в області поставок оптичного волокна.

Через введення карантину більшість компаній призупинили бізнес в Хубей і прилеглих регіонах. Співробітникам рекомендують відкласти поїздки в Китай. Половина закладів Starbucks в Китаї закрилися, незважаючи на те, що для компанії це другий за величиною ринок збуту. Японська компанія Fast Retailing масово закрила більше сотні магазинів одягу Uniqlo. Крім того, всесвітньо відомі H&M — 45, IKEA — приблизно 15. Корпорація Google припинила роботу всіх своїх офісів в Китаї, Гонконзі та Тайвані, а Tesla — заводу в Шанхаї. Walt Disney довелося закрити свій парк розваг в Шанхаї.

Виробництво відновлять 10 лютого

Новорічні канікули додатково продовжили на тиждень у великих економічних містах, враховуючи Шанхай і провінцію Гуандун. Видання The Economist повідомляє, що понад 10 млн робочих мігрантів повернуться тільки після спаду епідемії. Уряд Китаю продовжив неофіційні канікули до 10 лютого. Рішення про відновлення виробництв в містах, крім Ухань, керівництво підприємств приймає самостійно.

За нашими прогнозами, до 80% компаній прислухаються до порад уряду. Чутки про те, що вихідні будуть продовжені до весни офіційними джерелами не підтверджуються. Також, згідно з інформацією міністерства охорони здоров'я Китаю, кількість нових хворих зменшується.

Згідно повідомлення директора Fialan в Китаї Романа Кривошеєва, офіс у Гуанчжоу працюватиме з 3 лютого в дистанційному режимі. На стандартних робочих процесах це не позначиться.

Тому на сьогоднішній день, ми бачимо зміщення циклу поставок на 10 днів. За заявою більшості постачальників, з якими ми постійно на зв'язку, всі просять поставитися із розумінням до ситуації і обіцяють докласти максимум зусиль відразу після запуску всіх виробничих процесів, щоб скоротити розрив у поставках.

Ми ж зі свого боку продовжуємо стежити за ситуацією. Офіси в Україні працюють у штатному режимі і все заявки клієнтів обробляються, щоб з початком роботи в Китаї всі вантажі були відправлені негайно.

Постанова митної служби Китаю

Skype Picture 2020 02 05T08 43 28 730Z

Рекомендуємо компаніям співпрацювати з урядом з метою посилення профілактичних робіт епідемії коронавирусної пневмонії. Наполегливо радимо скорочувати роботу персоналу, вживати заходів щодо запобігання поширення епідемії. Відповідно до заяви народного уряду провінції Гуандун, робочий режим на підприємствах і навчання в шкільних закладах буде відновлено не раніше 9 лютого. Будівля судноплавного центру буде закрита з 24:00 2 лютого 2020 року по 9 лютого 2020 року 24:00.

Відзначимо, що митне приміщення закрито до 10 лютого. На даний момент здійснюється розмитнення речей першої необхідності і продуктів харчування, на місці працює спецпідрозділ інспекторів.